#CineNuCe
La 25 de ani de intervenții în folosul copiilor vulnerabili,
Hope and Homes for Children spune:
#CineNuCe!
Un copil nu are nevoie de multe haine, jucării sau dulciuri pentru a fi fericit. Un copil are nevoie să crească acasă, lângă părinți, să se simtă iubit și în siguranță.
Pentru că fiecare copil are nevoie de CINEva, nu doar de CEva, pentru a prinde avânt spre viață.
25 DE ANI DE INTERVENȚII PENTRU
CEI MAI VULNERABILI COPII:
ținuți acasă, în familiile lor și departe de orfelinat
peste 7000 de copii scoși de acolo și 1900 reîntorși acasă
construite pentru copiii din orfelinate
îndrumați pentru o viață independentă
Copiii fără părinți au nevoie de cineva, nu doar de ceva.
Când nu au pe nimeni, au nevoie, de fapt, de noi toți.
De 25 de ani, suntem CINEva pentru copiii nimănui.
Copiii fără părinți au nevoie de cineva, nu doar de ceva.
Când nu au pe nimeni, au nevoie, de fapt, de noi toți.
„Performanța și succesul vin și trec. Ceea ce este cu adevărat important este ce poți clădi bun în jurul tău, pornind de la ele.”
- David Popovici
David Popovici, CINEva nu doar pe podium
„Performanța și succesul vin și trec. Ceea ce este cu adevărat important este ce poți clădi bun în jurul tău, pornind de la ele.”
- David Popovici
David Popovici devine, începând cu 2023, vocea celor mai vulnerabili copii și tineri din România, aceia care încă trăiesc în umbra orfelinatelor sau sunt în pericol de a fi instituționalizați.
Tu ești CINEva
Numai în 2023, am prevenit instituționalizarea a peste 1.700 de copii. Datorită sprijinului tău, au putut rămâne în familie, acolo unde le este cel mai bine și departe de trauma separării.
O familie obișnuită cu 3 copii. Și un vis frumos de a avea o casă. Mama și tata au făcut un credit la bancă și au pornit împreună să ridice o casă pentru viitorul lor și al copiilor lor. Fiecare cărămidă – o promisiune, fiecare bănuț – un sacrificiu pentru o viață mai bună.
Dar viața, cu toată cruzimea ei, i-a lovit fără milă. Cancerul le-a răpit tatăl, lăsând în urmă agonie și datorii. Banii, greu adunați pentru visul lor, au mers către lupta disperată împotriva bolii.
A fost nevoie ca tu să devii CINEva. Alături de noi toți. I-am ajutat pe mamă și pe cei 3 copii atunci când aveau cea mai mare nevoie de speranță, mai întâi cu ce era mai urgent: haine, încălțări, un boiler și un cuptor. Continuăm să le rămânem alături cu ajutor punctual, dar și dându-le din puterea noastră de a merge mai departe.
În România, unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru care copiii sunt separați de părinți și ajung într-un orfelinat este sărăcia.
De aceea, luptăm de 25 de ani pentru ca sărăcia să nu despartă copiii de părinți - prin programul „Familia, întregul meu”.
- În România actuală, 41 % din copiii sub 18 ani se află în risc de sărăcie sau excludere socială;
- 1 din 4 copii trăiește în locuințe fără baie sau duș și fără toaletă funcțională;
- Peste 1 milion de copii trăiesc în localități care nu sunt deservite de un asistent social.
Mulțumim pentru fiecare zâmbet și vis pe care îl împărtășesc cu noi: Kaufland România, Douglas România, Alliance Healthcare, BCR Leasing, B&B Collection, ProTV, Tema Energy, Bunge România, Brinks Cash Solutions, Synevo România și Asociația Medicover, World Bank.
„Aici mi-am găsit locul și liniștea. Îi iubesc pe copiii din casă și pe cei care au grijă de noi. Ei sunt și vor fi familia mea.” - Dora
CINEva-ul de Acasă
În 2023, am finalizat construcția a 5 case familiale, dintre care 2 în Brașov (mun. Codlea), altele 2 în județul Bihor și una în Bistrița-Năsăud. Am început, de asemenea, construcția a 3 case familiale în județul Iași, în comunele Aroneanu, Miroslava și Țuțora.
„Aici mi-am găsit locul și liniștea. Îi iubesc pe copiii din casă și pe cei care au grijă de noi. Ei sunt și vor fi familia mea.”
- Dora
Dora are 13 ani și locuiește de câțiva ani în casa familială pe care am construit-o în Cugir. Când nu se implică în treburile casei, îi place să citească fie într-un colț luminos din casă, fie în curte. Și învățatul e mai simplu, „în liniștea și armonia de aici”.
În 2023, am pus lacătul pe 3 orfelinate - în Ilfov, Brașov și Botoșani. În 25 de ani de muncă în folosul copiilor vulnerabili, în total am lucrat la închiderea a 69 de instituții-mamut.
1500 de copii încă trăiesc acum
în cele 65 de orfelinate care mai există în România.
Ce înseamnă să crești într-o casă familială?
copiii trăiesc ca în orice altă familie, înconjurați de atenție individualizată și sprijin emoțional din partea personalului specializat.
Copiii au oportunitatea de a crea legături strânse atât între ei, cât și cu educatorii și îngrijitorii lor – un fundament esențial pentru dezvoltarea lor emoțională și socială.
Viețile copiilor pot fi structurate într-un mod cât mai obișnuit, cu rutine zilnice și activități care îi ajută să se simtă în siguranță și încrezători în viitorul lor. Diminuăm sau evităm, astfel, efectele negative asociate instituționalizării.
Copiii au mai multe șanse să se integreze în comunitatea locală, să meargă la aceeași școală și să participe la activități extrașcolare, ceea ce contribuie la dezvoltarea lor sănătoasă și la stabilirea unor relații sociale pozitive.
Mulțumim pentru contribuția lor la bucuria și bunăstarea acestor copii, într-un altfel de Acasă: Kaufland România, Inditex, JYSK România, Fundația Carl von Linde, LPP Fashion România, Asociației Umanitare Tester Grup.
CINEva pentru copiii cu har
Aura, Aurelia, Geo, Georgiana, Ingrid, Laur, Marinel, Matei, Răzvan, Sara, Smărăndița, Sonia, Ștefania, Teodor și Vlad sunt cei 15 bursieri DAR ai celei de-a doua ediții a programului lansat în 2022, menit să descopere copii vulnerabili cu rezultate remarcabile, cărora să le susțină performanța pentru ca lipsurile să nu le fure dreptul de a străluci.
- Fiecare bursă anuală acordată în cadrul programului "Bursele DAR" valorează 2.000 de euro. Bursierii primesc șansa de a-și urma visurile, de a participa la competiții sau de a-și îmbunătăți aptitudinile prin accesarea de resurse care îi sprijină să devină ei înșiși.
- Programul oferă sprijin financiar și creează un mediu de învățare și dezvoltare în care acești copii și tineri pot crește și își pot duce talentul mai departe.
Cu fiecare nume, aducem în lumină povestea unui luptător, a unui visător, a unui talent unic. Acești 15 copii și tineri extraordinari strălucesc în domeniul artei, științei, sportului sau învățăturii, iar noi le suntem alături, le dăm aripi și îi încurajăm să atingă stelele.
I-am întâlnit prima dată pe bursierii DAR #2 în vara lui 2023, în tabăra în care ne-am deschis împreună inimile cu jocuri și povești despre noi, despre lume, despre planuri, visuri și vulnerabilități.
Au învățat de la Amalia Enache, Marius Manole și Adrian Rădulescu ce înseamnă încrederea în sine și au înțeles că pot transforma dificultățile în oportunități de creștere și dezvoltare personală. Au fost încurajați să-și exploreze pasiunile și să-și urmeze visele, indiferent de obstacolele întâmpinate.
Au vizitat alături de Marius Manole Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, au făcut sport în parcul de aventură de la Comana, au râs și au legat între ei prietenii.
La finalul anului i-am sărbătorit pe bursieri în cadrul galei celei de-a doua ediții a Burselor DAR. Prin determinarea, talentul și puterea lor, bursierii ne arată că ceea ce poate părea imposibil poate fi, în fapt, atins.
David Popovici i-a cunoscut în primăvara lui 2023 pe bursierii primei ediții a Burselor DAR. Cu toții au venit din toate colțurile țării să-l întâlnească, cu bucuria unor copii care au primit cel mai de preț cadou. Au vorbit despre performanță, despre vulnerabilitate, în toate formele ei, despre puterea unui zâmbet oferit la momentul potrivit și despre bucuriile mici care fac viața, de fapt, frumoasă; despre (ne)șansă și despre cum faci să nu încetezi să crezi în tine, în ciuda greului.
Mulțumim celor care susțin excelența alături de noi: AFI Europe România, Alliance Healthcare România, Banca Transilvania, B&B Collection, Douglas Romania și PENNY Romania.
Alexandru este acum acasă. După mulți ani petrecuți la orfelinat, departe de mamă, s-a putut, în sfârșit, întoarce acolo unde e iubit. Și este cel mai fericit.
CINEva-ul din familie
Alexandru este acum acasă. După mulți ani petrecuți la orfelinat, departe de mamă, s-a putut, în sfârșit, întoarce acolo unde e iubit. Și este cel mai fericit.
Pentru că Acasă nu era, însă, casa călduroasă de care orice copil are nevoie, iar podeaua din pământ îi îngreuna deplasarea cu scaunul rulant, am intervenit noi. Am contribuit la crearea unui cămin în care lui Alexandru să-i fie bine și care să-i asigure confortul și accesibilitatea, dar și să se pregătească pentru școală în bune condiții. Toate acestea pentru că am vrut să-i oferim lui Alexandru nu doar un adăpost, ci și un loc unde să-și construiască și îndeplinească visurile.
Pentru a se reîntoarce în familie, este necesar ca CINEva să îi ajute pe părinți sau familia extinsă, pentru a le putea oferi copiilor un Acasă primitor și sigur. În 2023, am reîntors în brațele cuiva drag 80 de copii, care acum cresc așa cum orice copil ar trebui să o facă: cu iubire.
Când închidem un orfelinat, cele mai frumoase victorii sunt cele în care un copil care a trăit ani de-a rândul departe de familia lui, revine Acasă. Nu există recompensă mai mare decât să vedem un copil reunindu-se cu părinții săi sau cu membrii familiei sale, înapoi în inima de care a fost separat.
- Fiecare efort depus și fiecare obstacol depășit capătă sens în momentul în care vedem zâmbetul copilului, simțindu-se din nou în siguranță și iubit de cei dragi. Este o confirmare a puterii grijii și angajamentului nostru față de binele celor mai vulnerabili copii.
- Copii care se întorc acasă ne motivează să creăm un viitor mai împlinit pentru toți ceilalți copii care au nevoie de ajutorul tău și de al nostru.
Mulțumim în numele tuturor copiilor care s-au putut reîntoarce acolo unde le este cel mai bine – Acasă: Alliance Healthcare, ProTV.
„DE ZIUA MEA, ALEG SĂ CRED”
– David Popovici
David Popovici și peste 2.500 de donatori,
CINEva pentru 5 frați muzicieni.
„DE ZIUA MEA, ALEG SĂ CRED”
– David Popovici
David Popovici și-a donat ziua de naștere în 2023 pentru ca 5 frați muzicieni aflați în programele Hope and Homes for Children, toți cu talent muzical extraordinar, să aibă parte de un cămin al lor. Și a reușit chiar de ziua lui, să adune banii necesari achiziționării unui apartament pentru ei. Ba chiar să depășească cu 25% suma de 45.000 de euro pe care și-a propus să o strângă.
Andrei cântă la vioară și a absolvit deja Conservatorul, Matei și Bogdan la pian și sunt în anul II. Teodor este la canto clasic și David la chitară, amândoi în clasa a XII-a și se pregătesc tot pentru Conservator. În mâinile lor se află nu doar instrumentele și talentul, ci și povestea unei vieți dedicate artei, a unei lupte pentru frumusețea și pasiunea fiecărei note muzicale.
- „Fără susținere, un copil nu poate excela, oricât și-ar dori de mult. Mă gândesc la câte am realizat, la câte am învățat din munca și din parcursul meu de până acum, având mereu lângă mine părinții care au putut să îmi ofere tot ceea ce am avut nevoie pentru a face performanță”.
2.500 de donații de la oameni de Bine au făcut ca visul lui David să poată deveni realitate și să avem încredere că putem spune, cu toată inima, #SuntAici, atunci când privim spre copii performanți, dar marcați de fragilitate și greu.
La început de 2024, am achiziționat apartamentul în care cei 5 frați să cânte și să viseze; acum sunt fericiți și liniștiți, iar inimile lor dau viață muzicii cu o forță cu care nu au mai făcut-o până acum. Și sunt recunoscători pentru toți cei care au fost CINEva în viața lor și le-au arătat că nu sunt singuri.
„Majoritatea angajaților din centru erau femei. Așa am putut să-mi 'păcălesc' dorul de mamă” - Sergiu
Tu ești CINEva
„Majoritatea angajaților din centru erau femei. Așa am putut să-mi 'păcălesc' dorul de mamă”
- Sergiu
În lipsa mamei, Sergiu a căutat mereu pe CINEva care să-i ofere iubire. Înconjurat, de-a lungul anilor, de asistente maternale și educatoare din diferite centre, Sergiu a avut, de fapt, mai multe mame. În fiecare familie de asistenți maternali și în fiecare centru de plasament în care a fost mutat, el a încercat să își găsească locul. Însă, în ciuda tuturor piedicilor și dezamăgirilor pe care le-a întâmpinat, Sergiu nu a uitat niciodată să le fie recunoscător celor care i-au fost alături.
Astăzi, el este masterand al Facultății de Educație Fizică și Sport și lucrează pentru a-și realiza visurile. Își dorește să devină profesor de sport și să-și construiască familia pe care a visat dintotdeauna să o aibă.
Suntem alături de Sergiu în călătoria sa către independență și îl ajutăm ca locuința lui să devină cu adevărat un Acasă, un loc primitor pe care nu l-a avut niciodată până acum, cu adevărat.
Tinerii care ies din orfelinate la 18 ani sunt tot copii, care însă au nevoie ca CINEva să le ghideze primii pași spre viața de adult. Anul trecut am susținut peste 158 de tineri care au părăsit sistemul de protecție odată cu vârsta majoratului. Am fost lângă ei și le-am oferit ajutor pentru traiul independent, prin programe de integrare socio-profesională, sprijin material și consiliere.
- Atunci când părăsesc sistemul de protecție, tinerii nu au nevoie doar de un acoperiș și hrană, ci și de instrumentele și resursele necesare pentru a-și construi propriile vieți și de a se integra în societate.
- Pentru mulți dintre ei, lipsa de sprijin și resurse financiare îi împiedică să-și continue educația sau să beneficieze de programe de formare profesională. De aceea, noi, Hope and Homes for Children le asigurăm acestor tineri programe de formare profesională și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă potrivit.
În plus, ne concentrăm și pe dezvoltarea abilităților de viață necesare pentru ca ei să se poată descurca în lumea reală - gestionarea finanțelor personale, găsirea unui spațiu adecvat în care să locuiască și dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare.
Mulțumim pentru că ne-au ajutat să fim CINEva în viața tinerilor care nu au pe nimeni: Concentrix + Webhelp, Think Human Foundation, Raiffeisen Bank, Starbucks România și The Starbucks Foundation, NN, DB Global Tehnology.
CINEva care inspiră
Cum se simt taberele Hope and Homes? Ca niște călătorii spre cunoașterea de sine și de lume: două săptămâni pline de inspirație, la București și la Șuior, în Maramureș, pline de activități și învățăminte valoroase, cu invitați speciali care i-au încurajat să se dezvolte personal și profesional, împărtășind propriile povești de succes și provocări.
Au fost zile pline pentru copiii care au nevoie de modele, de povești de succes, de exemple de reziliență și de putere, de perspective noi. Au fost alături de ei sportivi care le-au arătat că munca grea și determinarea pot duce la succes; jurnaliști care le-au deschis ochii către lumea din jur și i-au inspirat să își împărtășească propriile povești; artiști care le-au arătat că fiecare vis poate deveni o realitate; traineri care i-au încurajat să își descopere propriile puteri și să depășească orice obstacol. Toți acești oameni au fost surse de inspirație de care copiii au nevoie pentru a-și construi perspective noi și a crede în potențialul lor nelimitat.
Fiecare moment petrecut în aceste tabere a fost o lecție prețioasă, un prilej de a învăța din experiențele altora, de a rămâne cu învățămintele valoroase pe care să le aplice în propriile vieți. Copiii au plecat din tabără mai puternici, mai încrezători în propriile forțe și în ceea ce pot realiza. Au înțeles că niciodată nimic nu este ușor și că trebuie să lupți pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Și că a renunța atunci când simți că nu mai poți nu este o soluție. Pentru că atunci când există dorință, determinare și putere, orice este posibil.
Mulțumim, NN, pentru aceste săptămâni de inspirație, învățăminte și experiențe unice!
CINEva care nu uită că fiecare copil
are dreptul la dragoste și sprijin
AMI, Mihai Bobonete, Maria Popovici sunt doar câțiva dintre oamenii noștri de bine, gata să ofere din belșug și să se implice în binele celor din jur.
AMI a spus #SuntAici pentru Vladuț, băiețelul de 11 ani care își dorea de ziua lui o pită. Și și-a dorit să stângă bani nu doar pentru pâine, ci pentru a repara acoperișul prin care ploua și bătea vântul. Și a reușit.
Maria Popovici și-a dorit să-l ajute pe Alexandru, băiatul în scaun cu rotile, întors acasă după ani mulți petrecuți la orfelinat. Datorită Mariei, lui Alexandru nu îi mai este acum frig. Pereții casei sunt izolați, iar el nu mai este nevoit să se deplaseze pe podeaua din pământ. Baia este în curs de amenajare și dotare, iar veranda casei va avea în curând ușă și ferestre.
Mihai Bobonete a vrut ca Robi, unul din bursierii noștri #DAR, să aibă parte de vacanța la care visase de 17 ani. Să vadă lumea și să știe că e bună. Însoțit de asistentul maternal care îl crește de mai bine de 15 ani, Robi a vizitat Barcelona. A explorat celebra arhitectură modernistă a lui Gaudí și frumusețea istorică a cartierelor medievale. L-au atras străzile vibrante, energia și culoarea.
-
„A fost o călătorie care mi-a umplut inima de bucurie și care m-a făcut să mă simt în viață mai mult ca niciodată”
– Robi.
Alți oameni de Bine, pe care i-am avut aproape în 2023: Dragoș Petrescu, Liviu Teodorescu, Mihai Petre, Maximilian Ioan, ARTmania.
CINEva care spune, de 25 de ani, #SuntAici
Am sărbătorit 25 de ani de Hope and Homes for Children în România înconjurați de copii, într-un eveniment special creat cu și pentru ei. Alături de AMI Official, Emma de la ZU și talentul Magicianului Robert Tudor, atmosfera a fost una cu adevărat magică.
Bucurându-ne alături de copii, am simțit puterea și impactul pe care le avem în viețile a zeci de mii de copii lângă care am fost de-a lungul anilor. În 1998, la Baia Mare, o mână de oameni a plecat la drum cu un principiu simplu – „copiii din orfelinate au la fel de multă nevoie de iubire, atenție și susținere precum orice alți copii”. Drumul, 25 de ani mai încolo, nu este încă parcurs în întregime.
CINEva pentru Ucraina
Alături de donatori locali și internaționali, în 2023 am continuat să oferim suport pentru peste 2.700 de adulți și copii din Ucraina.
Din cei 1700 de copii ucraineni, 175 sunt fără părinți și sunt găzduiți în București și în județele Prahova, Brașov, Sibiu și Iași.
Am oferit sprijin prin facilitarea accesului pe piața muncii pentru adulți, accesarea serviciilor de sănătate și educație pentru copii, organizarea de activități sociale, tabere, excursii, ateliere pentru dezvoltarea talentelor și consiliere psihologică.
Am fost alături de membrii comunităților și centrelor din Sibiu, Brașov, Iași, Prahova, Maramureș, Ilfov și București ajutându-i cu produse alimentare și de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, și contribuind la extinderea capacității de cazare a centrului din Băicoi și dotarea acestuia cu mobilier.
Împreună, am demonstrat că grija și solidaritatea se pot transmite dincolo de bariera limbii și, mai ales, în timpuri de restriște.
Mulțumim tuturor celor care au fost CINEva pentru noi în 2023:
Amalia Enache, AMI, Alexandra Ungureanu, Alina Tănasă, Andreea Vasile, Atena Boca, Cătălin Bordea, Corina Caragea, Cosmin Stan, David Popovici, Elwira Petre, Emma de la ZU, Ionela și Marius Cozmiuc, Lavinia Petrea, Lidia Buble, Mihai Morar, Oana Zamfir, Omid Ghannai, magicianul Robert Tudor, Ramona Păuleanu, Roxana Hulpe.
TRIMITE SMS CU textul ALINARE LA 8844
Lună de lună, contribui 2 Euro către programele noastre.
TRIMITE SMS CU textul ALINARE LA 8864
Lună de lună, contribui 4 Euro către programele noastre.
DONEAZĂ DIRECT DE PE CARD
Intri pe https://hopeandhomes.ro/doneaza/ și alegi tu suma pe care vrei să o donezi, lunar sau o singură dată.
REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% DIN IMPOZITUL PE VENIT
Completează și semnează formularul AICI, până pe 24 mai 2024. De trimiterea către ANAF ne ocupăm noi.
FORMULARUL 177
Solicită ANAF redirecționarea către Hope and Homes for Children a sumelor nefolosite în cursul anului, până la 20% din impozitul pe venit/profit din taxe deja plătite. Găsești AICI mai multe informații despre Formularul 177.
REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE VENIT sau profit AL COMPANIEI
Completează contractul de sponsorizare cu datele companiei tale și descarcă-l de AICI.
DONEAZĂ-ȚI ZIUA DE NAȘTERE
Aici ai nevoie de câțiva pași simpli:
- înainte de ziua ta, trimiți un e-mail la ema(at)hopeandhomes.ro cu data nașterii, date de contact, titlul paginii tale de Galantom, poza ta și suma pe care vrei să o aduni;
- noi îți creăm o pagină de fundraising, apoi îți trimitem linkul paginii tale de donații;
- tu răspândești vestea către prieteni și îi inviți să doneze.
Îți mulțumim pentru că, prin puterea comunității, am putut și în 2023 să închidem orfelinate și să construim case familiale, să ținem copiii lângă părinți și să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili tineri să aibă un start bun pentru o viață independentă!
VENITURI
Sponsorizări și donații | 11,064,989 lei |
Granturi | 1,258,161 lei |
Rețeaua Hope and Homes for Children | 7,499,254 lei |
Fonduri Europene | 639,351 lei |
Alte venituri | 1,481,798 lei |
TOTAL | 21,943,554 lei |
COSTURI
Dezvoltarea de servicii de infrastructura(case de tip familial, centre de tranzit, comunitare) | 6,791,063 lei |
Prevenirea separarii copilului de familie | 2,680,077 lei |
Reintegrare familiala | 507,493 lei |
Insertia socio profesionala a tinerilor | 775,439 lei |
Alte cheltuieli programatice | 2,211,453 lei |
Fonduri europene | 608,908 lei |
Salarii si costuri operationale din care: | 12,816,096 lei |
- Costuri operationale | 6,186,457 lei |
- Salarii directe | 3,447,412 lei |
- Salarii indirecte | 3,182,227 lei |
TOTAL | 26,390,528 lei |
Având în vedere că investițiile în infrastructura de protecție socială pe care le face Fundația (construcția de case familiale, centre de tranzit, centre respiro, centre comunitare etc.) se petrec pe parcursul mai multor ani, cheltuielile aferente imobilelor cedate variază la nivel anual, pe măsură ce imobilele sunt finalizate, mobilate și utilate și, ulterior, donate. Costurile aferente acestor imobile sunt înregistrate în contabilitate la momentul cedării lor, adică la momentul întocmirii inventarului final și al donării imobilelor către beneficiarul final (autorități publice sau alte entități).
Spunem deschis și sincer că tot acest BINE nu ar fi fost posibil fără partenerii noștri care transformă gândurile noastre în fapte BUNE: