Statistică îngrijorătoare de Ziua Mondială a Copiilor Orfani - Hope and Homes for Children Skip to content
Ziua Mondială a Copiilor Orfani

Statistică îngrijorătoare de Ziua Mondială a Copiilor Orfani

De Ziua Mondială a Copiilor Orfani, Hope and Homes for Children trage un semnal de alarmă cu privire la numărul încă mare de copii, 3.810, care trăiesc în 141 de centre de plasament, în România.

În sprijinul lor, Fundația lansează astăzi campania-manifest #SuntAici: Dacă ai trăit vreodată frica de pierdere sau abandon, știi ce este în sufletul copiilor din orfelinate, zi de zi. Spune #SuntAici. Trimite HOPE la 8864 și donează 4 Euro, lunar, sau fă o donație cu cardul pe departedefrica.ro.

Panoul #SuntAici

Pentru a marca Ziua Mondială a Copiilor Orfani, sute de oameni au fost invitați să compună în această dimineață, în pasajul de transfer de la stația de metrou Piața Victoriei, mesajul #SuntAici, pentru copiii fără sprijin. Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul Metrorex, iar activarea publicului, sub forma unui performance interactiv cu implicarea directă a trecătorilor, a fost realizată cu ajutorul actorilor-adolescenți ai Academiei Victory of Art.

27 de radiouri din întreaga țară au devenit glasul copiilor fără voce

De asemenea, în această dimineață, 27 de radiouri din întreaga țară au devenit glasul copiilor fără voce și au transmis pro bono, spotul campaniei. Într-o acțiune fără precedent, în jurul orei 8, posturile de radio au oprit programul lor regulat și au difuzat mesajul campaniei către milioane de oameni.

Cele 27 de radiouri care au fost alături de noi în această campanie sunt: Arena FM, Atlas FM, Banat FM, Europa FM, Fresh FM, Hit FM, Impact FM, Magic FM, Nova FM, Orion FM, Radio Boom, Radio Constanța, Radio Dada, Radio Galaxy, Radio Horion, Radio Iași, Radio Itsy Bitsy, Radio Ring, Radio SON, Radio Trinitas, Radio ZU, Radio Târgu Mureș, Roman FM, Sighet FM, Smile FM, Star FM, Viva FM.

Mesajul vorbește despre sentimentul greu al separării sau pierderii pe care fiecare din noi, copil sau adult, l-am simțit la un moment dat, și despre trauma grea a abandonului, pe care copiii din orfelinate o trăiesc zi de zi.

De unde am pornit, cât mai avem de parcurs

Primul orfelinat închis de Hope and Homes for Children, împreună cu partenerii din sistemul de protecție a copilului, în anul 2001, a fost Leagănul Cavnic, iar de atunci Fundația a contribuit la închiderea a 62 de instituții de tip vechi, cu peste 6.700 de copii scoși din orfelinate. Dar reforma sistemului de protecție a copilului trebuie continuată.

„De 20 de ani, alături de parteneri instituționali și din mediul privat, am făcut toate eforturile să readucem copiii instituționalizați înapoi în familii sau în medii cât mai apropiate de cele familiale. Dincolo de trauma abandonului, instituționalizarea le răpește identitatea și șansa la o dezvoltare firească. Cred că am schimbat fundamental în bine viața fiecărui copil pe care l-am scos din orfelinate. Dar nu e de ajuns.

Dovadă sunt cei peste 3.800 de copii care încă așteaptă șansa la o viață într-un mediu familial, așa cum orice copil are nevoie. Sunt prea mulți, pur și simplu. Pentru asta, vom merge înainte, până vom pune lacătul și pe ultimul orfelinat. Iar acest lucru îl putem face doar împreună: autorități, societate civilă, mediu privat și fiecare dintre noi, așa cum putem.” declară Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

Începând din 1998, Hope and Homes for Children ajută, prin programe de prevenire a separării familiale, copiii vulnerabili ai României și susține tinerii care părăsesc sistemul, pentru o viață pe cont propriu. Mai multe detalii despre impactul programelor regăsiți în Raportul Anual 2020.