Ciprian este sprijinit de nn pe drumul spre o viață independentă - Hope and Homes for Children Skip to content
OC+1

Ciprian este sprijinit de nn pe drumul spre o viață independentă

Ciprian este un luptător.

Când nu avea mai mult de 10 ani, părinții au hotărât să se despartă de el. L-au dat în grija unei familii din Vrancea, departe de casa lui din Botoșani. În noua familie ar fi urmat să ajute la muncile câmpului și la îngrijirea  animalelor.

Păstrează în suflet până azi sentimentele de confuzie și deznădejde, de teamă și abandon care l-au împins să fugă, cu gândul de a ajunge, din nou, acasă. Drumul de întoarcere a fost însă unul scurt: a fost găsit și interogat de un agent de poliție și în loc să ajungă acasă, așa cum visa, a ajuns într-un orfelinat din Botoșani.

Acum are 22 de ani și este un tânăr de toată isprava.  Pentru cele întâmplate cu mulți ani în urmă, părinții lui au fost decăzuți din drepturile părintești. Atunci a înțeles cu greu de ce nu se mai poate întoarce lângă ei. Ani la rând s-a mulțumit să-i audă din când în când la telefon și să-i vadă când îl vizitau. A păstrat legătura cu mama pentru care nutrește sentimente puternice de afecțiune.

Anii au trecut, a fost un elev sârguincios și a terminat o școală profesională, calificându-se în meseria de constructor montator de structuri metalice.

După ieșirea din sistemul de protecție a decis că nu se va mai întoarce să locuiască în satul de unde a plecat cu mulți ani în urmă. Nu-i este ușor pe drumul spre o viață independentă, dar și-a luat viața în propriile mâini. A urmat un curs de pază și protecție, obținând astfel un loc de muncă într-o unitate comercială din Dorohoi.

Și-a găsit o locuință cu chirie, extrem de modestă, iar salariul obținut nu-i permite să cheltuiască nimic în plus.

Prin programul de integrare socio-profesională a tinerilor, Hope and Homes for Children, cu sprijinul NN, l-a ajutat pe Ciprian să depășească impasul în care se afla. O primă intervenție a fost dotarea locuinței închiriate cu pat, saltea și mobilierul de strictă utilitate. Totodată, a fost ajutat să achite taxele la utilități și i-au fost asigurate alimente de strictă necesitate, produse de igienă personală și de curățenie. Mai mult decât atât, tânărul a fost consiliat în privința gestionării resurselor financiare.

Dornic să continue pregătirea profesională, este convins că dacă va avea permis de conducere își va găsi un loc de muncă mai bine plătit.

NN și Hope and Homes for Children l-au susținut și în acest demers. A fost identificată o firmă din Dorohoi dispusă să îl pregătească, fiind achitate toate taxele pentru ca tânărul să urmeze școala de șoferi.

Ciprian privește în viitor cu optimism. A început cursurile școlii de șoferi în martie, dar restricțiile cauzate de pandemia de coronavirus nu i-au permis să le finalizeze. Pe de altă parte, și-a depus documentele pentru a obține o locuință ANL și speră că acest vis va deveni realitate.

Noile experienţe l-au ajutat mult să-şi dezvolte abilităţile de viaţă independentă: are grijă de el, este interesat să progreseze și să își clădească viitorul pas cu pas. Noi vom continua să ținem legătura cu el și să îi oferim ajutorul necesar, astfel încât el să aibă o viață cât mai frumoasă, lipsită de griji, pe cât posibil.

Prin programul de integrarea socială și profesională, Hope and Homes for Children ajută tinerii care părăsesc sistemul de protecție, oferindu-le consiliere și sprijin material atât în privința îmbunătățirii abilităților de trai independent, cât și în vederea integrării pe piața muncii, prin mediere și recomandări.