Începem construcția celei de-a șasea case de tip familial în Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Rombat - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-5f508a9646e3c302a0c4bed6

Începem construcția celei de-a șasea case de tip familial în Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Rombat

Septembrie, 2020, Bistrița-Năsăud. Hope and Homes for Children, cu susținerea financiară a companiei Rombat, începe construcția celei de a șasea case de tip familial din județul Bistrița-Năsăud, în localitatea Unirea, unde vor locui permanent 12 dintre copiii și tinerii cu dizabilități severe din Centrul de Plasament pentru Copiii cu Dizabilități „Bistrița”. Proiectul continuă parteneriatul cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud pentru închiderea instituțiilor de tip vechi, acesta fiind ultimul centru de plasament pentru copiii cu nevoi speciale din județ. După finalizarea lucrărilor, la finalul anului 2021, JYSK România va mobila camerele și spațiile comune ale casei.

Hope and Homes for Children lucrează din 2018 la închiderea Centrului de Plasament „Bistrița”, în care trăiesc 37 de copii și tineri cu dizabilități severe, cu vârste cuprinse între 1 an și 28 ani. Pentru închiderea acestui centru va fi necesară construcția a trei case de tip familial, aceasta fiind prima dintre ele. Având în vedere dizabilitățile severe ale copiilor și tinerilor care se vor muta în această casă după finalizarea lucrărilor de construcție, aceștia vor rămâne pe viață în casa de tip familial, fără să mai fie necesară mutarea lor într-un alt centru la împlinirea vârstei de 18 ani. Reintegrarea în familiile naturale și extinse sau plasarea în asistență maternală nu reprezintă soluții viabile.

De asemenea, în procesul de închidere a centrului de plasament, Hope and Homes for Children se ocupă și de formarea profesională a personalului DGASPC Bistrița-Năsăud (asistenți sociali, educatori, asistenți maternali, echipa de management etc.) care se va muta în casele de tip familial pentru a asigura un mediu cât mai propice pentru copii și tineri.

Rombat, companie membră a grupului Metair Investment Limited din Africa de Sud și singurul producător de baterii auto din România, susține construcția celei de-a șasea case de tip familial din Bistrița-Năsăud cu o sponsorizare în valoare de 50.000 de euro.

„Rombat apreciază mult activitatea Hope and Homes for Children, dedicată copiilor defavorizați, copiilor fără o familie, fără o casă și fără perspective prea multe pentru viitor. Ne bucurăm că există cineva care se gândește la ei, cineva care le dorește o viață mai bună și le facilitează integrarea în societate. În numele angajaților Rombat, ne-am gândit să dăm și noi o mână de ajutor la construirea celei de-a șasea case din județul Bistrița-Năsăud destinată acestor copii. Pentru noi este un proiect de suflet și dorim astfel să ne aducem contribuția la bucuria care cu siguranță le va fi oferită de un trai mai bun.” – Ioan Repede, Director General Rombat

Hope and Homes for Children a început procesul de închidere a orfelinatelor din județul Bistrița-Năsăud în anul 2011. În cei nouă ani, Fundația a închis, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și DGASPC Bistrița-Năsăud, Centrele de Plasament „Teaca” și „Năsăud” în care se aflau 126 de copii. Specialiștii Hope and Homes for Children au evaluat individual fiecare copil în încercarea de a găsi alternativele de locuire și îngrijire cele mai potrivite după închiderea centrelor de plasament și a construit până în prezent 5 case de tip familial în care locuiesc 57 de copii și tineri care nu se pot întoarce în familiile naturale.

„Grija pentru copii este grija pe care o acordăm viitorului. După ce am finalizat 5 case de tip familial care oferă copiilor căldură și protecție, tot împreună cu Hope and Homes for Children, azi mai punem o fundație pentru încă o astfel de casă. Valoarea a ceea ce facem trece dincolo de sume și atinge sufletele acestor copii, dezvoltarea și viitorul lor. Sunt bucuros că împreună cu Hope and Homes for Children punem cărămizi puternice pentru copiii vulnerabili, iar parteneriatul nostru nu se va opri aici. Avem responsabilitatea să continuăm acest proces.” – Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

La nivel de țară, aproximativ 6.500 de copii, majoritatea cu nevoi speciale, sunt în continuare instituționalizați în peste 160 de centre de plasament supraaglomerate. Copiii ajung în aceste centre în urma abandonului la naștere, pentru că au fost scoși din medii abuzive, pentru că au fost trimiși la şcoli speciale şi, astfel, au fost plasați în centre pe durata studiilor sau pentru că au nevoi speciale severe pe care părinţii nu au posibilitatea să le gestioneze.

„De nouă ani, viețile copiilor condamnați la instituționalizare se transformă, în Bistrița. Suntem la aproape 170 de copii salvați din orfelinate și la al treilea centru de plasament pe care-l închidem, împreună cu colegii noștri din DGASPC și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Dincolo de casele de tip familial pe care le-am făcut și le facem, sunt copiii reintegrați înapoi în familiile lor, sunt cei pe care i-am sprijinit să rămână alături de părinți, sau tinerii pe care i-am ajutat să devină independenți. E un întreg proces de reformă, deloc ușoară, nicidecum facil de implementat, pe care partenerii noștri de aici și l-au asumat, împreună cu noi. Facem muncă de echipă și sutele de copii salvați merită din plin fiecare zi din cei nouă ani de până acum și anii care vor veni de-aici încolo. Recunoștința mea față de Rombat și JYSK, pentru că au pus umărul și transformă destinele acestor copii.” – Ștefan Dărăbuș, Director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children

Până în prezent, Hope and Homes for Children a construit alături de partenerii săi 110 case de tip familial în 20 de județe ale României. Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România și eliminarea instituționalizării ca formă de protecție a copilului. Până la această dată, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial. Un alt program important, complementar programului de dezinstituționalizare, este prevenirea separării copilului de familie prin care se oprește intrarea altor copii în sistemul de protecție și centre de plasament.