poate că nu suntem
părinții lor

dar asta nu înseamnă că nu sunt ai noștri

vrem să oferim fiecărui copil din România un loc pe care să-l poată numi acasă

de peste 20 de ani, scoatem copiii din orfelinate pentru că viața li se poate întoarce spre normalitate doar dintr-un spațiu al speranței, în care să se simtă acasă.

ani de cercetări au arătat că orfelinatele au un impact negativ de netăgăduit asupra dezvoltării fizice, sociale și intelectuale a copiilor.

de aceea, prioritatea noastră este să închidem toate orfelinatele din România până în 2027.

de fiecare dată, am căutat pentru miile de copiii pe care i-am salvat din orfelinate cele mai potrivite drumuri mai departe, personalizate nevoilor și situației lor.

  • pentru unii, a fost posibilă reintegrarea în familiile naturale
  • pentru alții, au fost potrivite asistența maternală sau adopția
  • pe tineri îi ajutăm să devină independenți, prin asigurarea unui loc de muncă și a unei locuințe
  • pentru alții, am construit case de tip familial, care să recreeze un mediu cât mai apropiat de cel al familiei

fiecare poveste, fiecare copil, a devenit parte din imensa comunitate de suflete pentru care știm că am făcut o schimbare în bine.

nimic nu poate înlocui iubirea unei familii

pentru copiii din medii sărace, uneori singura avere, singura certitudine, este iubirea părinților. atunci când sărăcia duce la ruperea lor de familie, tot universul se destramă.

știai că

marea majoritate a copiilor din orfelinate au cel puțin un părinte în viață? ceea ce este poate chiar mai dureros este să știe că iubirea nu a fost suficientă, iar sărăcia a învins nevoia lor de a fi alături de cei dragi.

e nevoie de mai puțin decât ai crede să ții o familie întreagă. poate reparăm un acoperiș prin care altminteri ar fi plouat, poate donăm o vacă de lapte, poate mai construim o cameră, poate mobilăm camera copilului, poate racordăm casa la utilități – poate facem toate astea pentru o familie, ori o parte, ori mai mult. tot ce știm înainte de a sprijini o familie este că ne uităm la fiecare copil ca la un univers în sine.

programul hope and homes for children de prevenire a separării copilului de familie lucrează la cauzele care duc la abandon familial, prin sprijinul financiar acordat familiilor, dar și prin consiliere.

acest program este complementar celui de închidere a orfelinatelor, deoarece, atunci când lucrăm la închiderea unui orfelinat, e important să ne asigurăm că nu vor mai intra alți copii, rupți de familiile lor.

donează din inimă

fii cineva pentru copiii nimănui

sprijinim tinerii care, la ieșirea din orfelinate, fac primii pași spre independență

tinerii de 18 ani care părăsesc sistemele de protecție sunt extrem de vulnerabili.

dacă nouă, celor din familii tipice, începutul în viața de adult ne-a fost dificil, atunci poți să îți imaginezi ce înseamnă să ieși pe poarta orfelinatului la 18 ani cu un bagaj modest de bunuri și complet singur pe lume: fără familie, fără un plan de rezervă, fără resurse, fără speranță.

stăm alături de tinerii care ies din sistemul de protecție și le oferim ajutor pentru traiul independent, prin consiliere și sprijin material.

reforma sistemului de protecție a copilului nu poate fi completă fără pregătirea personalului

am devenit, în cei peste 20 de ani de lucru la reforma protecției copilului, o organizație specializată în formarea de personal.

la nivel național, am pus bazele unei programe educaționale și ale unui centru de formare în Baia Mare. de programele noastre de asistență au beneficiat până acum 8.125 de membri de personal din sistemul de protecție a copilului din România.

60

de orfelinate închise

115

case de tip familial construite

5800

de copii scoși din orfelinate

36190

de copii au rămas alături de familiile lor