Copii din programele Hope and Homes for Children au învățat să schieze și să patineze de Ziua Internațională a Zăpezii

În 15 și 16 ianuarie, 46 de copii din mai multe case de tip familial din județul Maramureș  s-au bucurat de zăpadă și frig și au făcut cunoștință cu sporturile de iarnă în cadrul celei de-a șasea ediții a evenimentului TuSport Snow Day – Ziua Internațională a Zăpezii, organizat de TuSport, sub egida Federației Internaționale de Schi. Copiii au învățat să schieze și s-au dat cu săniuța pe pârtia Icoana din Cavnic (județul Maramureș) și au patinat pe patinoarul din Centrul Vechi din Baia Mare. 

De Ziua Internațională a Zăpezii, distracția celor mici a ținut două zile. În prima zi, 15 ianuarie, pe pârtia Icoana din Cavnic, 24 de copii și tineri din casele de tip familial din Ardusat, Sălsig și din casa ”Alba Iulia 25” s-au familiarizat cu schiurile sub îndrumarea instructorilor. Odată ce au învățat pozițiile și mișcările specifice sportului, schiorii începători s-au bucurat de câteva ore de distracție pe pârtie. Alții, s-au dat cu sania. La final, obosiți, dar fericiți, au spus că își doresc să repete experiența cât mai curând. 

În 16 ianuarie, a fost rândul altor copii să se distreze, de data aceasta la patinoarul din Centrul Vechi al orașului Baia Mare. 22 de copii și tineri din casele de tip familial ”Dealul Florilor”, ”Cehov” și ”Griviței 37” au încălțat patinele și au alunecat pe gheață, unii dintre ei pentru prima dată. Cu toții s-au bucurat de timpul petrecut împreună și și-au arătat unii altora cât de bine patinează în ciuda frigului și a micilor stângăcii, inevitabile pentru început.

Copiii din familiile obișnuite se bucură iarna de zăpadă, de sanie, de patine și de schiuri. Pentru că vrem să oferim copiilor fără o familie a lor o copilărie frumoasă, credem că bucuria iernii și a zăpezii li se cuvine și lor în aceeași măsură. Suntem alături de ei, pregătindu-i de viață și prin sport, iar pârtia și patinoarul sunt locuri în care interacționează direct cu alți copii și se pot juca împreună cu ei. Amintirile lor frumoase sunt legate acum și de drumețiile și activitățile în aer liber, la fel ca pentru orice copil” – Ștefan Dărăbuș, director regional Hope and Homes for Children Europa Centrală și de Sud.

Prin parteneriatul cu Hope and Homes for Children, pe care ni-l dorim de lungă durată, vrem să oferim ocazia și copiilor mai puțin norocoși să se familiarizeze cu activitățile sportive, de iarnă și de vară, și să petreacă timp în natură. Aceste experiențe și amintiri sunt foarte prețioase atât pentru ei, cât și pentru noi, deoarece și noi ne bucurăm că putem fi alături de ei” – Tudor Bogdan, TuSport.  

La final, toți copiii au primit diplome și pachețele cu dulciuri din partea echipei TuSport și a Hope and Homes for Children. Transportul copiilor din casele de tip familial a fost asigurat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș, Hope and Homes for Children și Aeroportul Internațional Baia Mare, care a pus la dispoziție un microbus.

TuSport Snow Day este parte integrantă a campaniei internaționale “World Snow Day” inițiată de Federația Internațională de Schi. Ediție din 2016 a acestui eveniment a adunat un număr de 586.000 de participanți la cele 645 de evenimente organizate în 45 de țări din Europa, Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Acesta este cel mai mare eveniment, de o singură zi, destinat sporturilor de iarnă, de pe mapamond. Obiectivele Zilei Internaționale a Zăpezii sunt atragerea copiilor spre practicarea sporturilor de iarnă (schi alpin, snowboarding, patinaj), promovarea sănătății prin practicarea sporturilor de iarnă, atragerea părinților înactivități fizice alături de copii, dar și conștientizarea necesității protejării mediului.