Ambasadorul SUA a vizitat programele Hope and Homes for Children din județul Bistrița-Năsăud – Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-5b7d13f8352f53a8a9b1923a

Ambasadorul SUA a vizitat programele Hope and Homes for Children din județul Bistrița-Năsăud

În 24 iulie, Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, s-a aflat în județul Bistrița Năsăud, unde a vizitat Centrul de Plasament pentru copii cu nevoi speciale și casa de tip familial ”Bistrița” din Bistrița, precum și familii susținute de Hope and Homes for Childen

În 24 iulie, Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, s-a aflat în județul Bistrița Năsăud, unde a vizitat Centrul de Plasament pentru copii cu nevoi speciale și casa de tip familial ”Bistrița” din Bistrița, precum și familii susținute de Hope and Homes for Childen, alături de Emil-Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Delia Rus, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, precum și de Ștefan Dărăbuș, director regional, Europa Centrală și de Sud, în cadrul Hope and Homes for Children. Aceasta a fost cea de-a treia vizită a Excelenței Sale în județele în care Hope and Homes for Children își desfășoară activitatea, după vizitele întreprinse în Maramureș în 2017, respectiv, Iași în martie 2018.

Prima vizită a fost la Centrul de Plasament pentru copii cu nevoi speciale din Bistrița. Acesta este destinat copiilor și tinerilor cu dizabilități grave, în acest moment de serviciile centrului beneficiind 39 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 2 și 28 de ani.

Apoi, Excelența Sa a făcut o vizită și la Casa de tip familial ”Bistrița” dezvoltată de Hope and Homes for Children în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. În această casă, inaugurată la începutul lunii iulie, locuiesc 14 copii cu vârste cuprinse între 8 si 18 ani.

“De la Revoluție, Statele Unite au avut un interes foarte pronunțat față de eforturile românilor, ale autorităților române, în special la nivel local, de a dezinstituționaliza copiii și de a-i plasa mai degrabă în familii decât în instituții de stat. Lucrând în parteneriat cu Hope and Homes for Children am avut ocazia să văd ce se petrece pe teren, să văd parteneriatul dezvoltat de comunitate, de autoritățile centrale și de ONG-uri precum Hope and Homes for Children pentru a realiza ceea ce cred că suntem cu toții de părere că este mai bine pentru copii: a-i muta din instituțiile de stat in case. Parteneriatul existent aici, în Bistrița este extrem de impresionant. Impresia după vizitarea a doar câteva locuri este foarte pozitivă”, a declarat Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Vizita Ambasadorului SUA în județul Bistrița-Năsăud a continuat cu deplasări în localitățile Feldru, Ilva Mică și Rodna, unde Excelența Sa s-a întâlnit cu un asistent maternal care are în grijă 4 frați și cu două familii aflate în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children.

În cazul familiei din Ilva Mică, mama a fost ajutată de Hope and Homes for Children să își recupereze cei cinci copii după ce aceștia au fost instituționalizați în 2013 din cauza fostului soț, condamnat pentru că era extrem de abuziv și îi agresa pe toți membrii familiei. Mama și-a refăcut viața, s-a recăsătorit și, cu sprijinul Hope and Homes for Children, a finalizat lucrările la locuința familiei, creând astfel condițiile necesare revenirii copiilor alături de ea.

Ultima vizită a fost la o familie din Rodna, inclusă în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children. Familia, care are trei copii și alți doi copii cu nevoi speciale instituționalizați la Centrul de Plasament Bistrița, locuiește momentan în uscătoria unui bloc social. Mama își întreține copiii din ajutorul social, iar tatăl muncește ocazional în comunitate. Hope and Homes for Children se află în prezent în proces de identificare a unui apartament pe care să îl achiziționeze pentru familia în cauză, în vederea atât a prevenirii abandonului, cât și a reintegrării în familie a copiilor instituționalizați.