Vizita Ambasadorului Marii Britanii – Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-59141262e6f2e10a5caf229e

Vizita Ambasadorului Marii Britanii

Excelența Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, vizitează proiectele Hope and Homes for Children din Baia Mare

Marea Britanie este principalul susținător și finanțator al programelor de reformă a sistemului de protecție a copilului pe care le-am implementat în România în ultimii 17 ani. Chiar în acest moment, Hope and Homes for Children lucrează la închiderea a 12 instituții de tip vechi și se asigură că toți cei 1.042 de copii care trăiesc în ele vor avea șansa să se bucure de o viață de familie sau de un mediu de tip familial. Numai în ultimul an am prevenit abandonul a aproape 4.000 de copii.

Pentru a cunoaște mai îndeaproape activitatea noastră, Excelența Sa Domnul Ambasador Paul Brummell ne-a vizitat în Baia Mare. A petrecut un timp cu echipa Hope and Homes for Children și a stat de vorbă cu asistenții sociali, psihologii, educatorii și formatorii noștri. Apoi am vizitat împreună familiile incluse în programul nostru de prevenire a separării copilului de familie, prin care urmărim să asigurăm incluziunea socială, accesul la educație și servicii de sănătate pentru cei mai vulnerabili copii și familiile lor. Am fost primiți în casa unui asistent maternal și am stat de vorbă cu Victor, un tânăr care a avut șansa de a fi plasat în grija unui asistent maternal după mulți ani de abuzuri în instituție.

Deoarece activitatea organizației noastre se desfășoară în parteneriat cu autoritățile statului, i-am vizitat apoi pe președintele Consiliului Județean Maramureș, pe prefectul județului Maramureș și pe primarul orașului Baia Mare. Discuțiile s-au concentrat pe modul în care parteneriatul dintre ONG-uri și autoritățile statului poate duce la o viață decentă pentru cei mai vulnerabili copii și familiile lor, și chiar la reforma întregului sistem de protecție socială.

Vizitele au continuat la Centrul de Zi, al cărui scop este prevenirea separării copilului de familie și a excluziunii sociale. Apoi, o vizită la comunitățile marginalizate Craica și Cuprom a dus la o discuție pe tema excluziunii sociale și a sărăciei, care afectează aproape 300.000 de oameni în România.

Casele de tip familial și copiii care trăiesc în ele ca rezultat al activității noastre de dezinstituționalizare au fost și ele parte din program, și ne-am bucurat să stăm de vorbă cu copiii și să-i vedem îngrijiți într-un mediu sigur și familial.

La sfârșitul unei zile lungi și pline de inspirație am stat de vorbă cu Bogdan, care a fost reintegrat în familia lui după ce și-a petrecut cea mai mare parte din copilărie într-o instituție de coșmar.

Astfel de vizite ar putea conduce la și mai multe schimbări pozitive, fiindcă întăresc convingerea că familia, nu instituția, este locul în care ar trebui să crească toți copiii, și că niciun copil nu ar trebui să fie exclus sau marginalizat. Concluzia vizitei a fost că un sistem de protecție socială mai diversificat, axat pe copil și familie, ar putea duce la o schimbare de paradigmă în care excluziunea socială nu ar mai fi o opțiune. Și, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie nu de mai mulți bani, ci de o transformare de viziune, de o revizuire a modului în care se cheltuiesc finanțările și se dezvoltă servicii sociale în țara noastră pentru cele mai vulnerabile familii și pentru copiii lor.