Tabăra de Supraviețuire Șuior - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-59134bf903596e24bb42e934

Tabăra de Supraviețuire Șuior

22 de copii din programele Hope and Homes for Children au participat la Tabăra de supraviețuire de la Șuior

În perioda 11-15 iulie, un grup de 22 de copii care fac parte din programele Fundației Hope and Homes for Children din județul Maramureș au participat alături de alți 40 de copii din familii din comunitate la Tabăra de supraviețuire organizată de Asociația TuSport Baia Mare la Șuior (județul Maramureș).  

Copiii din Casa de tip familial ”Dealul Florilor” din Baia Mare și din Casa de tip familial din Mogoșești au avut parte de aventura vieții lor: cățărare și alpinism, tiroliană, jocuri pe corzi, tras cu arcul, jocuri și activități de integrare în colectiv, ateliere creative, noțiuni de prim ajutor și lecții de supraviețuire. Împărțiți în echipe, într-un cadru natural potrivit pentru aceste activități, copiii au construit adăposturi din lemne, crengi, cartoane sau cofraje de ouă pe baza informațiile primite în cadrul atelierelor de creație și invenție. Jandarmii montani le-au ținut o lecție de supraviețuire în natură și i-au învățat cum să folosească ce oferă mediul în favoarea lor. 

Cele cinci zile s-au încheiat cu un foc de tabără la care au contribuit cu mic, cu mare: au strâns lemne din pădure și au pus în practică cunoștințele acumulate despre cum pot face focul în natură în condiții sigure. Iar pentru că au dat dovată de mult curaj și disciplina necesară într-o astfel de tabără, fiecare participant a fost recompensat cu diplomă de ”Supraviețuitor”. 

”Cel mai mult mi-a plăcut tiroliana, dar și urcatul pe munte. Am cărat lemne din pădure și am făcut un foc mare de tot. Mă bucur că am primit diplomă cu poza mea”, a spus un băiețel participant, în timp ce o fetiță a adăugat ”A fost foarte frumos. Mi-a plăcut foarte mult când am făcut un adăpost în pădure, cu lemne și crengi pe care le-am adunat. Și mi-a plăcut cu tiroliana foarte mult. N-am crezut că o să am curaj, dar am avut”

Tabăra a fost un demers integrativ organizat de echipa TuSport, în care toți copiii au fost nevoiți să se adapteze condițiilor noi create și propuse de instructori, și un program complex care a solicitat, pe lângă latura fizică a copiilor, și aspectele individuale cum ar fi creativitatea, curajul, precum și solicitările sociale privind racordarea la normele și rigorile grupului sau programului, la dificultatea unui atelier de muncă în echipă. Una peste alta, tabăra de supraviețuire a cuprins câte puțin din solicitările vieții noastre zilnice. Extrapolând, conținutul taberei s-a adresat supraviețuirii în societatea actuală, aspect mult mai concret, real și de actualitate, decât supraviețuirea în natura sălbatică, în condițiile unor dezastre”, a declarat Bogdan Tudor, organizatorul taberei de supraviețuire. 

Aceasta a fost prima participare a copiilor din programele Hope and Homes for Children din Maramureș în Tabăra de supraviețuire de la Șuior și un bun prilej de a lega prietenii și de a câștiga cunoștințe și abilități care îi vor ajuta să exploreze natura în siguranță și cu încredere. Până acum, copiii au mai participat alături de TuSport la TuSport Snow Day (eveniment în cadrul campaniei World Snow Day promovată de Federația Internațională de Schi), la cursuri de schi la Festivalul ”Primul viraj” organizat în 5-6 martie 2016, în cadrul căruia a avut loc un concurs de schi, și un carnaval. Hope and Homes for Children a participat cu cei 6 copii care au făcut cursul de schi.