De 15 ani, „Tabăra de Artă și Solidaritate” organizată în localitatea Desești, județul Maramureș, își deschide porțile pentru a-i primi pe copiii și tinerii din sistemul de protecție a copilului din mai multe județe.

Organizată de Hope and Homes for Children cu sprijinul City Insurance, tabăra s-a desfășurat anul acesta pe o perioadă de patru săptămâni și a găzduit 52 de copii.

Pe întreaga durată a taberei, copiii și tinerii au beneficiat de îndrumarea mai multor artiști plastici care i-au inițiat în tainele picturii, arătându-le diverse tehnici de lucru și modalități de folosire a culorilor.

În prima săptămână a lunii iulie 2019, în tabără au participat copii din județul Maramureș, din case de tip familial din Baia Mare, Vișeu și Sighet. Aceștia au fost îndrumați de pictori din Sighet, Baia Mare și Târgu Mureș. Copiii au lucrat atât cu acuarele, cât și cu creioane grafice/colorate și au fost foarte încântați de participarea la tabără și de sfaturile primite.

Alți 15 copii din servicii de protecție din Iași și Maramureș au beneficiat de îndrumarea mai multor artiști din Maramureș, Târgu Mureș și Cluj în cea de a doua săptămână a taberei. Copiii au fost încântați să descopere și lumea olăritului cu sprijinul artistului olar maramureșean Ioan Leș iar Claudiu Pintican, actor la Teatrul „Ararat” din Baia Mare, i-a încânta pe copii cu povești minunate și o scurtă inițiere în domeniul teatral.

La sfârșitul fiecărei săptămâni de tabără, copiii, educatorii însoțitori și pictorii au fost încurajați să îmbrace straie maramureșene și să participe la activitățile culturale și religioase ale săptămânii.

În cele două săptămâni care au urmat, tabăra a găzduit copii proveniți din servicii de protecție a copilului din județele Bistrița, Botoșani, București, Cluj și Maramureș, artiștii care le-au fost alături copiilor venind atât din Ucraina cât și din România.

Nu au lipsit momentele de emoție, împărtășite atât de copii cât și de cei mari.

„Gânduri, vise împlinite măcar o clipă.

O copilărie stranie alături de domnul și doamna. Și mama sau tata sunt undeva? Sunt! Domnul și doamna devin încet parte din noi. Noi domni și doamne, devenim o parte din ei. O viață șablonată se risipește pentru o săptămână. Nu mai suntem artiști, suntem oameni, suntem suflete ce dăruiesc suflet.

Culori, forme, pisici, căței, fân. Pe ulița satului. Luni. Ora 9. Micul dejun și viața pare a renaște, măcar o săptămână. O săptămână cât o viață, în care uităm de șabloane și reguli stricte. Redescoperim copilul din noi și maturii prematuri din ei. Marți, miercuri… ar continua la infinit. Domnul și doamna devin Andrei, Maria, o sinceră îmbrățișare. Pe ulița satului, învăluiți în culoare și miresme, redevin copiii ce ar trebui să fie cu adevărat. Joc, culoare, verde de vară.

Nu risipiți ludicul, oferiți-le acestor ființe mai mult decât un simplu C.N.P. Oferiți-le măcar o clipă de trăire și tandrețe.” – Mihai Frunză, pictor, iulie 2019

Pe întreaga durată a taberei, copiii au fost încurajați să-și dezvolte creativitatea și îndemânarea în domeniul picturii, dar au luat parte și la alte activități care să le facă vacanța de vară de neuitat . Amintirea acestora le va aduce cu siguranță un zâmbet pe buze atunci când își vor aminti de perioada petrecută în Maramureș, la Desești.

Copiii și tinerii au fost implicați și în activități de dezvoltare a abilităților de trai independent: au ajutat la pregătirea mesei, au învățat să gătească și să facă prăjituri și au fost foarte încântați să interacționeze cu animalele domestice. De asemenea, organizatorii taberei, au alocat timp pentru vizite la muzee din Sighetu Marmației și la Cimitirul Vesel din localitatea Săpânța.

„Tabăra de la Desești a fost o adevărată oportunitate pentru mine de a vedea locuri noi, de a lega prietenii, de a mă bucura de o sursă de informație nouă, o ușă prin care am văzut cum trăiesc oamenii din ținutul Maramureșului.

Fiind o tabără de pictură, iar eu dorindu-mi să evoluez în domeniul artelor vizuale, simt că am beneficiat de această experiență care mi-a oferit posibilitatea de a cunoaște adevărați experți ai artelor. Pictorii ne-au îndrumat, ne-au dat sfaturi pentru a putea evolua, a obține desene/picturi cât mai reușite, punându-ne în valoare imaginația și creativitatea. Pe lângă domeniul artelor vizuale, am făcut cunoștință și cu domeniul teatral;  actorul Claudiu Pintican ne-a dezvăluit din tainele actoriei, arătându-ne cum se creează o poveste reușită dintr-un amalgam de cuvinte.  Ne-am “jucat” cu lutul alături de maestrul olar Ioan Leș, împreună realizând vase la roata olarului, fiecare copil a realizat un vas.

M-am bucurat și de excursiile organizate și am căpătat noi cunoștințe  din perioada comunistă prin vizitarea muzeului “Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței” din Sighetul Marmației. Am văzut locul unde “ este agățată harta în cui”. Am vizitat mănăstirea Săpânța Peri, unde se află cea mai înaltă turlă din lemn. Am trecut și pe la celebrul Cimitir Vesel. În următoarea zi am fost într-o drumeție prin zonele din jurul Deseştiului. Am mers la râul Mara unde, nu am putut rezista tentației de a ne juca în apa rece a muntelui. (…) Ne-am simțit foarte bine pe tot parcursul taberei, ne-am apropiat foarte mult unii de alții și am aflat mai multe despre cultura și tradițiile Maramureșului. (…) a fost o experiență minunată, plină de lucruri noi.  Au fost momente  din care am avut ce învăța. Toți am rămas cu amintiri frumoase, de neuitat.” – Participant, Complexul de Servicii ,,Bucium”, Iași

Datorită sprijinului oferit de Hope and Homes for Children și City Insurance, susținător principal al Fundației, peste 50 de copii au văzut cum un vis poate să devină realitate. Sperăm că fiecare dintre ei continuă acum pe drumul vieții cu mai multă încredere și, cu puțin ajutor, suntem siguri că vor reuși să aibă viața pe care și-o doresc.