Încă de la demararea conflictului din Ucraina, am fost alături de refugiații ajunși în România, cu 1.8 milioane de euro alocați intervențiilor, fie ele punctuale sau continue. Vorbim, pe de o parte, de suport la punctele de frontieră Siret și Sighetu Marmației. Pe de alta, am oferit sprijin pe parcursul întregului an celor care au avut nevoie de susținere, cu precădere copiilor veniți din orfelinatele din Ucraina.
Am sprijinit 8.000 de refugiați de la începutul conflictului din Ucraina
În total, circa 8.000 de copii și adulți au beneficiat în acest an de ajutorul nostru. Am acoperit costuri de chirie și utilități, am asigurat refugiaților hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de igienă personală, acces la cursuri de limba română și consiliere cu privire la accesul pe piața muncii. Am oferit, de asemenea, accesul la controale, intervenții medicale și stomatologice, psihologice sau psihiatrice, dar și ședințe de terapie.
1.8 milioane de euro alocați sprijinirii refugiaților ucraineni
În total, am alocat 1.8 milioane euro pentru a sprijini refugiații ucraineni. Am ajutat copiii ucraineni să poată frecventa școala atât online (laptop-uri, tablete), cât și fizic, în cazul celor care au început școala în România (ghiozdane, materiale didactice și resurse educaționale). Pentru a le oferi acestora o viață cât mai apropiată de normalitate, am organizat tabere și excursii, programe de teatru, operă și activități sportive, precum și de petrecere a timpului liber.
300 de copii ucraineni instituționalizați, susținuți continuu, pe parcursul ultimului an
Această categorie extrem de vulnerabilă de copii, aflată în grija DGASPC-urilor din București, Iași, Prahova și Brașov a beneficiat atât de intervențiile descrise mai sus, cât și de resurse umane specializate, precum psihologi, asistenți medicali, translatori.
„După bombardament, totul este distrus”
„După bombardament, totul este distrus. Mă simt tristă, iar inima și sufletul mă dor când mă gândesc la ucrainenii care trăiesc în condiții dificile, fără lumină și fără cele mai importante lucruri în viață. Uneori, când ceva din traiul de aici, din București, nu mi-e familiar, îmi este rușine pentru că mi s-a dat șansa de a trăi aici în liniște, în timp ce oamenii din Ucraina trăiesc în condiții dificile, fără strictul necesar”, spune Lola, o adolescentă de 16 ani.
Lola este unul dintre copiii ucraineni care au ales să-și împărtășească durerea și gândurile prin intermediul fotografiei. Ea, alături de alți 9 copii, sunt artiștii ale căror lucrări sunt expuse în lobby-ul hotelului Marmorosch din București, în perioada 22-26 februarie 2023.
Poți vedea pozele copiilor aici. Acest proiect a fost posibil datorită Terre des Hommes Netherlands și Giro 555, care au fost alături de noi pentru a-i putea sprijini pe cei care au fugit din calea războiului din Ucraina.