România a fost reprezentată la Jocurile Mondiale de Vară „Special Olympics” din Abu Dhabi (8-21 martie 2019) de o delegație de 50 de persoane – adulți și copii. Din această delegație au făcut parte și 4 tineri care provin din serviciile alternative dezvoltate de Hope and Homes for Children România în județul Maramureș. Cei 4 tineri – Susana Varga, Alina Moldovan, Daniel Tănase și Ionuț Negrea – au participat la probele de aruncarea suliței, 100 m viteză și ștafetă 4x100m, unde s-au descurcat excelent, câștigând medalii pentru delegația României.

Este cel mai important eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Prima săptămână a șederii în Emiratele Arabe Unite (EAU) a fost dedicată familiarizării cu atmosfera de competiție, cu orașul gazdă, precum și cu obiceiurile și cultura țării gazdă. Tinerii au avut un program de vizite care a inclus Moscheea Șeic Al Zayed (cea mai mare din EAU și una dintre cele mai mari din lume), Muzeul Louvre – Abu Dhabi, care include artefacte, obiecte de artă și tablouri vechi și contemporane, precum și fortul Qasr Al-Hosn, cea mai veche clădire din EAU. Pe parcursul vizitelor, tinerilor li s-a explicat de fiecare dată importanța locurilor și felul în care acestea contribuie la imaginea de astăzi a țării gazdă.

Cea de-a doua săptămână a fost dedicată competițiilor. Calificările au decis grupele în care fiecare dintre tineri a fost plasat și au oferit șanse egale (grupe cu performanțe similare) fiecărui competitor. Prima probă la care au participat tinerii, cea de aruncare a suliței, a adus și primele medalii: aur pentru Susana Varga, bronz pentru Alina Moldovan și aur pentru Daniel Tănase. Următoarea probă, cea de 100m viteză, a adus medalii și ea pentru tinerii din Baia Mare. Alina Moldovan a câștigat medalia de argint (a fost la 0,3 sec de medalia de aur, fiind un foto-finish) și Daniel Tănase a câștigat și el medalia de argint. Proba de 4x100m ștafetă a adus clasarea pe locul 7, concurând într-o grupă cu adversari puternici.

Tinerii au fost foarte mulțumiți de clasările obținute, care reflectă munca, antrenamentul și mai ales mobilizarea lor în tot acest timp. Au apreciat foarte mult competiția, iar motto-ul Special Olympics, Vreau sa câștig, dar dacă nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea! a fost respectat de toți concurenții. Cele două săptămâni petrecute în Emiratele Arabe Unite au fost foarte plăcute pentru tineri, constituind o experiență atât de competiție, cât și de viață, aceștia având prilejul să vadă și să experimenteze o mulțime de lucruri noi.

La această ediție a Jocurilor Mondiale Special Olympics au fost înscriși 7.500 de sportivi din peste 190 de țări care au concurat la 24 de discipline sportive.