Învățăm secretele gătitului - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-59097b869f745622b6afdc45

Învățăm secretele gătitului

Copiii și tinerii învață secretele gătitului

În cadrul caselor de tip familial din Baia Mare (jud. Maramureș) și la Centrul de Zi ”22 Decembrie”, desfășurăm activități prin care copiii și tinerii deprind aptitudini pentru un trai independent înainte ca ei să părăsească sistemul de protecție a copilului. Este important, mai ales pentru tineri, să își însușească aceste deprinderi deoarece marea lor majoritate nu au fost implicați în aceste activități în copilărie și nici nu au putut folosi metoda imitaţiei adulţilor, în absenţa modelului familial, și nici pe cea a  „încercării şi erorii” (primind prea multe lucruri de-a gata sau fiind constrânşi să adopte soluţiile prestabilite, iar in alte cazuri nefiind suficient de motivaţi să caute singuri rezolvarea).

Recent, în două case de tip familial şi la Centrul de Zi „22 Decembrie”, am desfășurat o activitate culinară în care copiii şi tinerii au făcut primii pași în lumea magică a gătitului. Într-una din case, la solicitarea copiilor, am gătit paste cu sos pesto cu șuncă şi parmezan, iar în cea de-a doua am pregătit ruladă cu pui. Copiii de la Centrul de Zi, sub supravegherea noastră, au făcut o salată de fructe cu iaurt de fructe şi ciocolată. Toate felurile de mâncare au fost apreciate de cei care le-au pregătit, iar copiii au profitat de ocazie pentru a petrece timp împreună, a face glume unii cu alţii, a asculta poveşti viața de zi cu zi. Fiecare a fost implicat în curăţarea legumelor, prepararea sosurilor şi în pregătirea mâncărurilor şi a salatei de fructe.

Toți copiii sunt dornici să învețe aceste lucruri, iar noi, împreună cu educatorii din casele de tip familial, ne propunem să le fim de cât mai mare ajutor în a deprinde aceste aptitudini atât de necesare traiului pe cont propriu și unui viitor cât mai fericit.