nu timpul le rezolvă pe toate. doar oamenii pot face asta. voi.

instituționalizarea în românia continuă: peste 6.000 de copii încă în orfelinate au nevoie de tine ca să redevină copii.

septembrie 2019 – februarie 2020

ioana, tudor, diana, matei și cei peste 6.000 de copii încă în orfelinate au nevoie de tine ca să redevină copii. trimite hope prin sms la 8844 și donează 2 euro/lună pentru a închide orfelinatele și pentru a muta copiii în medii cât mai aproape de cele familiale.

nu timpul le rezolvă pe toate. doar oamenii pot face asta. voi.

peste 6.000 de copii continuă să fie instituționalizați în orfelinatele româniei, departe de “acasă”. poate că nu suntem părinții lor. dar asta nu înseamnă că nu sunt ai noștri.

maestrul victor rebengiuc, în testamentul său simbolic: “sunt bătrân, eu nu mai am prea mult timp la dispoziție. dar nu timpul le rezolvă pe toate. doar oamenii pot face asta. voi.”

ce spun copiii instituționalizați despre traiul în centre de plasament?

“n-am încredere că măcar o persoană din centru va ține cu mine și nu mă va trăda niciodată… măcar puţin, pe sfert, să te iubească și pe tine acolo. pe bune… nimeni nu mă iubește.”

“eu aș vrea să se șteargă majoritatea lucrurilor urâte cu buretele. să revină totul la normal. și să fiu din nou maimuțica lui tata.”

din anii ’90 și până acum am parcurs mult, dar mai avem: peste 6.000 de copii din 186 de centre de plasament sunt încă departe de acasă. aproape jumătate dintre ei sunt copii cu dizabilități. peste două treimi dintre copiii și tinerii care trăiesc în centrele de plasament din românia suferă de întârzieri în variate arii de dezvoltare, fie intelectuală, fie de maturitate în acord cu vârsta și/sau psiho‐motorii. aproximativ un sfert dintre copii cumulează întârzieri în toate ariile de dezvoltare considerate.

donează din inimă

fii cineva pentru copiii nimănui.