Am ținut alături de părinți peste 750 de copii vulnerabili.

Pentru că separarea copiilor de părinți nu ar trebui să fie prețul plătit pentru 3 mese pe zi, pentru școală sau pentru medicamente.

1 din 3 copii trăia în risc de sărăcie și excluziune socială în România, în 2019, conform EUROSTAT; suntem țara cu cel mai mare număr de copii afectați de sărăcie din Uniunea Europeană. În 2020, în contextul pandemiei, situația a devenit din ce în ce mai alarmantă, pe măsură ce familii și așa vulnerabile, își pierdeau sursele de venit; iar în lipsa unui minim necesar pentru a supraviețui, din ce în ce mai mulți copii erau în risc de a ajunge în centre de plasament sau în forme de protecție specială.

De aceea, în 2020, campania anuală de fundraising și comunicare – Prețul Binelui – a fost semnalul nostru de alarmă și vocea copiilor vulnerabili, aflați în risc de separare de familiile lor:

Odată luat de acasă și ajuns într-un orfelinat, durează 8 ani, în medie, ca un copil să se întoarcă în familia lui. Pentru că părinții trebuie să dovedească stabilitate financiară și condiții bune de locuire pentru copil, iar pentru o familie care se luptă cu sărăcia, este aproape imposibil să reușească să iasă de acolo.

De aceea, a fost esențial ca în 2020 să ne concentrăm intervențiile spre a ține cât mai mulți copii lângă părinți și departe de orfelinate. În ciuda distanțării, am reușit să ținem legătura cu familiile din programele noastre și am colaborat îndeaproape cu autoritățile locale și județene din 14 județe – iar acolo unde anchetele sociale recomandau plasarea copiilor în grija statului, am intervenit. Peste 750 de copii sunt acum acasă, pentru că părinții au primit ajutor la momentul potrivit, anul trecut.

Ambasadorii noștri au dus mesajele și mai departe și au dat glas copiilor fără voce. Deși la distanță în 2020, ne-au rămas aproape, ca în fiecare an.

De Ziua Mondială a Copiilor Orfani, violonistul Alexandru Tomescu, Ambasador Hope and Homes for Children, a susținut un recital în aer liber dedicat tuturor copiilor care au trecut sau trec prin trauma separării de părinți și a instituționalizării. În timpul recitalului său, ținut fără public, fântâna centrală din Piața Unirii a fost luminată în culoarea albastră, simbolul Hope and Homes for Children.

2020: despre vulnerabilitatea
familiilor și așa vulnerabile.

Crina are acum 19 ani și nu a fost nicio zi la școală. Când nouă ni se punea o carte în mână și ghiozdanul în spate, Crina a fost ținută acasă, ajutor în gospodărie. Ea este unul din copiii, deveniți acum adulți, care nu au avut nicio șansă să iasă din sărăcie, pentru că nu au avut acces la educație.

Crina are un copil și locuiește într-o rulotă, împreună cu băiețelul de 3 ani și cu tatăl lui, undeva, la marginea Bucureștiului. Au intrat anul trecut în programul nostru de Prevenire a separării copilului de familie, iar noi i-am ajutat să treacă peste perioadele grele, când nu au avut bani nici pentru mâncare, pentru că tatăl nu reușea, din banii câștigați zilnic, să acopere toate nevoile familiei.

Am putut să ținem anul trecut 265 de familii împreună, prin ajutor material de urgență și prin consiliere, în programul de Prevenire a separării copilului de familie, datorită: PEPCO România, Webhelp și Fundația Webhelp SHARED, Fundația Vodafone, KRUK și DB Global Technology.

Am avut bucuria de a primi, și într-un an complicat, sprijinul:

  • Excelenței Sale, Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la București, care a găzduit la reședința sa evenimentul de lansare a campaniei Prețul Binelui;
  • Excelenței Sale, David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, care a vizitat familiile din programele Hope and Homes for Children din Baia Mare și a oferit tablete copiilor, pentru acces la școala on-line;
  • prietenilor noștri, Keo, Alexandra Ungureanu, Alina Eremia, AMI, Lidia Buble, Paula Seling și Liviu Teodorescu, pentru Cel mai frumos cadou făcut copiilor vulnerabili. O melodie pe care au cântat-o împreună, în luna decembrie a unui an în care chiar dacă ne-am simțit vulnerabili cu toții, am găsit resurse să dăruim.

Am închis 2 orfelinate și am construit 2 case de tip familial.

„Când închidem un centru de plasament, nu doar schimbăm viața a zeci de copii care locuiesc deja acolo, dar salvăm de la trauma instituționalizării și alte sute de copii care ar fi putut să ajungă să trăiască acolo, în timp. Fiecare centru de plasament închis înseamnă un pas înainte pentru reforma sistemului de protecție a copilului din România – și anume, concentrarea mult mai mare a resurselor statului către programele de Prevenire a separării copilului de familie. Doar atunci când nu vom mai avea alternativa – rapidă – a plasării copiilor în orfelinate, reforma se va întâmpla la nivel de stat.“
Bianca Stegeran, Director Național Adjunct
Hope and Homes for Children România

Centrul de Plasament „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, octombrie 2020: ultimii copii rămași în centru, așteptând-o pe colega noastră, Anamaria, pentru ultima întâlnire înainte de mutarea lor în casa de tip familial din Solca și de închiderea centrului.

Centrul de Plasament „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, octombrie 2020: ultimii copii rămași în centru, așteptând-o pe colega noastră, Anamaria, pentru ultima întâlnire înainte de mutarea lor în casa de tip familial din Solca și de închiderea centrului.

„Procesul de închidere a unui centru de plasament durează, în medie, 2 ani. Suntem alături de copii și de echipa de personal din momentul în care îi anunțăm că centrul se va desființa, pe parcursul întregii perioade. De la anunțarea veștii și până la mutarea bagajelor copiilor și monitorizarea perioadei de adaptare, fiecare pas este un proces în sine. Pe foarte mulți dintre copii îi sperie la început gândul mutării, chiar îl refuză, pentru că ei, mai mult poate decât oricare alți copii, au nevoie de stabilitate. Orice schimbare îi poate destabiliza. De aceea este atât de important să fim acolo în toate momentele-cheie și să îi pregătim pentru viața în casa de tip familial.“
Anamaria Vid-Pop, Psiholog, Manager departament Educație și Terapie
Hope and Homes for Children România

În 2020 am închis două centre de plasament – „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, în Solca, și „Speranța”, în municipiul Suceava – în colaborare cu autoritățile județene. În total, 29 de copii s-au mutat în două case de tip familial construite și în 3 apartamente renovate de Hope and Homes for Children pentru ei. Procesul de dezinstituționalizare s-a încheiat în județul Suceava, odată cu închiderea celor 2 instituții.

Casele de tip familial sunt ultima soluție pe care noi o punem la dispoziție, odată cu închiderea unei instituții de tip vechi. În procesul de identificare a celor mai bune alternative de locuire pentru copiii din centre, psihologii noștri încep cu evaluarea șanselor de reintegrare în familia naturală sau extinsă. Acolo unde este posibil, facem toate eforturile ca un copil să se întoarcă acasă. Susținem material familiile, iar de cele mai multe ori, este nevoie să îmbunătățim condițiile de locuit.

Am reintegrat copiii în familiile
naturale sau extinse, pe măsură ce
am închis orfelinatele.

„Mulți dintre copiii instituționalizați care se întorc acasă au ținut legătura cu familia, de-a lungul timpului, dar sărăcia i-a împiedicat pe părinți sau pe bunici să poată demonstra că ei vor fi în siguranță acasă. Atunci intervenim noi, dacă, în urma anchetei sociale, apreciem că cei mici sunt doriți în familie, iar părinții, responsabili; pentru multe reintegrări am reabilitat case, uneori am construit sau am renovat 100% locuința, am mobilat-o, concentrându-ne pe camera copiilor. Condițiile de învățare sunt un aspect important, așa încât să prevenim abandonul școlar.“ Radu Tohătan, Manager departament Asistență Socială, Hope and Homes for Children România

Câteodată, viața spune Nu cu atâta hotărâre, încât e inutil să te mai opui. Leo a fost nevoit să îi dea în plasament pe 3 dintre cei 7 copii după ce, ani de-a rândul după moartea soției, s-a luptat ca părinte singur, să facă rost de banii necesari traiului zilnic și să aibă și grijă de minori. Șase ani au stat Alina, Tatiana și Luca în plasament, dar în tot acest timp au ținut legătura cu tatăl lor, care îi voia înapoi. Ceilalți 4 copii mai mari erau deja pe cont propriu, dar lupta lui Leo a continuat: trebuia să demonstreze că le poate oferi condițiile necesare copiilor lăsați în grija statului, pentru a-i lua acasă.

Iar Leo a primit, într-un final, o locuință socială, dar într-o stare avansată de degradare. Copiii nu i-ar fi fost dați niciodată înapoi, în aceste condiții, iar el nu avea resursele necesare pentru a renova apartamentul.

Pentru ca, în anul distanțării, 64 de copii care trăiau în orfelinate să ajungă din nou acasă, lângă familiile lor, ne-au fost alături Farmaciile Alphega/Alliance Healthcare România. Despre Generozitate și alte feluri de-a fi și despre cum fiecare dintre noi a primit, la un moment dat în viață, o mână de ajutor care a contat cu adevărat, a vorbit în 2020 Marius Manole, Ambasador Hope and Homes for Children, într-o discuție deschisă, LIVE pe Facebook, cu Omid Ghannadi.

Construim case de tip familial și Acasă pentru copiii instituționalizați

Haideți cu noi să vedeți ce înseamnă o casă de tip familial și de ce copiii îi spun Acasă, din momentul în care se mută acolo. De ce 12 copii într-o casă înseamnă o familie, în comparație cu 60, 80, poate chiar 100, într-o instituție de tip vechi – unde, tot copiii spun, „e legea junglei“.

Gazdă bună a fost Mihai Morar, care ni s-a alăturat anul trecut, în calitate de Ambasador:

„Ca Ambasador al Hope and Homes for Children România, o să lupt pentru ca fiicele mele, Mara, Cezara și Roua, să nu rămână cu o astfel de amintire din copilăria lor, așa cum am eu: un alt copil, după gratiile unui orfelinat, ținând un ursuleț de pluș în brațe, implorând să fie salvat.”

Mai mult din gândurile lui Mihai ca Ambasador al copiilor vulnerabili, aflăm de la el:

În 2020, am finalizat construcția a 2 case de tip familial, am renovat 3 apartamente familiale și am început construcția la alte 7, cu ajutorul sponsorilor noștri: City Insurance, JYSK România, Rombat, Holcim România, Inditex, Fundația Carl von Linde și Fundația Saint-Gobain.

131 de tineri au avut susținerea noastră, la început de drum.

„Pentru tinerii care cresc în protecția statului, deja traumatizați de o copilărie petrecută fără iubirea părintească, fără familie, pragul vieții trăite pe picioarele proprii e dur: nu au la cine să apeleze, nu au familie, prieteni, sau rude. De fapt, pentru ei, greul cel mai greu acum începe cu adevărat. Iar dacă nu au un sprijin, cât de mic, au șanse foarte mici de a reuși într-o societate care îi vrea adaptați pentru ceva ce ei nu au fost pregătiți, de fapt, niciodată: viața pe cont propriu.” Radu Tohătan, Manager departament Asistență Socială, Hope and Homes for Children România

Pe Cristina și pe fetița ei le-am mutat toamna trecută într-o garsonieră călduroasă și curată. Când le-am întâlnit, locuiau în condiții grele, într-o casă cu geamurile sparte și fără sursă de căldură; și venise frigul, iar Ana era un bebeluș și nu era în siguranță. De atunci, îi suntem aproape Cristinei și acoperim costurile pentru chirie, întreținere, alimente și tot ce mai au nevoie pentru a fi bine și pentru ca mama să continue boxul de performanță. De curând, Ana a început creșa, așa încât Cristina să poată munci și să aibă propriile venituri.

Alături de Cristina am putut fi cu sprijinul Kaufland România.

Alți 130 de tineri am susținut în 2020 și cu sprijinul: NN România, GLS România și Fundația Société Générale.

Construim al doilea Centru de Tranzit, pentru tinerii care ies din sistem.

„Un centru de tranzit înseamnă un răgaz de doi ani, ca ei să se pună pe picioare; odată ce, la 18 ani, au ieșit din centru și nu au pe nimeni și niciun suport material, aici au unde sta, au ce mânca și, mai ales, are cine să-i ajute să-și găsească un loc de muncă și să înțeleagă, încet, încet, că pot face față vieții acesteia și prin forțele proprii. Am vorbit cu foarte mulți tineri ca ei. Și fiecare dintre ei mi-a spus că un cămin și un om care să-i asculte și să-i ajute cu startul în viață, au fost salvarea lor.” Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

Alături de Kaufland România construim la Botoșani al doilea centru de tranzit – cu o capacitate de 10 garsoniere – pentru cei mai vulnerabili tineri ai României:

„Inserția socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul este o componentă esențială a reformei sistemului de protecție a copilului din România. Inițiativa noastră de a construi centre de tranzit a pornit de la lipsa severă a sprijinului din partea statului pentru acești tineri. Nepregătiți și ajunși pe cont propriu după o viață petrecută în instituție, ei nu sunt capabili să facă față sarcinilor de zi cu zi. Au abilități de comunicare slab dezvoltate, stimă de sine redusă, probleme de comportament și de atitudine. Întâmpină dificultăți în formarea de relații semnificative și riscă să fie exploatați, pentru că sunt vulnerabili.”
Bianca Stegeran, Director Național Adjunct
Hope and Homes for Children România

Începând cu 2002, peste 2000 de tineri au fost susținuți să înceapă o viață independentă, pe picioarele lor, prin intervențiile noastre.

350 de sportivi amatori au alergat de la distanță, în Team Hope

Anul trecut a venit cu multe lecții, iar una dintre ele este că distanța poate să și apropie. Că oamenii pot fi uniți, chiar dacă sunt separați. Uniți să facă Bine.

Cu ajutorul platformei Galantom, 130 de fundraiseri-voluntari s-au mobilizat în 2020 pentru copiii în risc de a fi separați de părinți și au adunat în jurul lor peste 600 de donatori individuali și companii. 350 de oameni au ales să facă sport individual, în pași de fapte bune, în cadrul Bucharest Virtual Marathon și Uniqua Virtual Run. Și nici măcar perioada de lock-down nu i-a oprit, pentru că Jocurile Sportive de Sufragerie le-au adus o provocare sportivilor noștri amatori, în propriile case.

Într-un an complicat, peste 76.000 de Euro s-au strâns prin comunitartea Team Hope, pentru 90 de copii pe care i-am putut susține cu ajutorul oamenilor de Bine.

În primul maraton virtual din 2020, Uniqa Virtual Run, peste 250 de oameni de Bine din echipele Genpact Europe, JYSK România și DB Global Technology au alergat în luna august pentru copiii care se luptă cu sărăcia extremă. S-au mai alăturat Team Hope în 2020: Henkel România și Skanska România. Mulțumim!

Mobilizare în pași de alergare pentru Cosmin,
băiatul de nota 10 din Ferentari

Omid Ghannadi, Adi Nartea și Cosmin Stan au mobilizat 3 echipe de alergători și de fundraiseri-Galantomi în luna octombrie, în cadrul Bucharest Marathon Virtual Run pentru Cosmin și pentru ca el să aibă șansa să învețe în condiții mai bune. Li s-au alăturat Vladimir Drăghia, Alex Călin și mulți alți oameni de Bine, precum George Ivan, parte din echipa JYSK România și neobosit susținător Team Hope.

Cam așa a dat Omid strigare, către mic și către mare, pentru Cosmin, la Bucharest Marathon 2020:

15.000 de Euro s-au strâns în cadrul Bucharest Marathon Virtual Run pentru Cosmin, în 2020. Ceea ce ne-a dat curaj să continuăm și să facem tot ce putem pentru a-l muta pe Cosmin, în 2021, din 12 metri pătrați și din zona de ghetou, într-un apartament cu 2 camere, într-un cartier liniștit.

Mulțumim, oameni buni, dintr-un an mai puțin bun!

Financiar:
peste 20 de milioane de lei investiți în 2020 în ajutorul copiilor vulnerabili.

Surse de venituri (RON)

Fonduri din rețeaua internațională 8.096.304 38.94%
Fonduri atrase din România 9.719.813 46.75%
Sponsorizări de la companii, fundații, organizații 7.775.805
Donații în natură 169.713
Evenimente/ campanii/ donații de la persoane fizice 1.355.555
Donații diverse 418.740
Fonduri europene 2.975.343 14.31%
Total 20.791.460 100.00%

Cheltuieli proiecte (RON)

14.655.113 70.65%
Dezvoltare și creare de servicii rezidențiale familiale 9.925.279
Formare profesională și asistență tehnică 401.480
Prevenirea separării copilului de familie 1.947.198
Inserție socio-profesională pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului 1.002.347
Reintegrare familială, sprijin pentru copii în comunități 771.520
Creșterea calității vieții copiilor din asistență maternală, case de tip familial, etc. 607.289
Cheltuieli administrative 3.111.737 15.00%
Fonduri europene 2.975.343 14.34%
Total cheltuieli 20.742.193 100.00%