Ce pierd copiii când au pierdut deja prea multe?

Un Raport Anual Hope and Homes for Children despre Demnitatea Umană. Și despre lupta pentru asigurarea sau recâștigarea ei.

„Demnitatea nu poate să aștepte timpuri mai bune.”

Dragii noștri, am ales să începem cu citatul lui Alberto Cairo pentru că el exprimă gravitatea evenimentelor socio-politice din ultimele luni și nevoia implicării noastre nu doar până la graniță, ci dincolo de ea. Războiul nu spulberă doar vieți, visuri sau case, ci poate mutila personalitatea umană, valorile, rațiunea omului lăsat, brusc, singur în fața unei lumi întregi de străini, în care orice instinct e anulat de instinctul de supraviețuire.

Noi nu suntem străini. Iar drama lor nu ne poate fi străină.
#SuntAiciPentruUcraina

#SuntAici pentru copiii din orfelinatele din Ucraina

În plin război, aproximativ 100.000 de copii se aflau în orfelinatele din Ucraina. O parte dintre ei au ajuns deja în România, o altă parte vor ajunge lunile următoare. Prioritatea noastră, în această perioadă, sunt ei:

Unde și cum dorm?

Ce mănâncă?

Cu ce se încalță și se îmbracă?

Cum se bucură?

Cum sunt îngrijiți și alinați?

În martie și aprilie 2022, am susținut 230 de copii ucraineni. Odată ajunși în România, ei au fost preluați de DGASPC București, Iași, Prahova și Brașov.

Tot în această perioadă, am ajutat peste 1.000 de copii și adulți ucraineni în centrele de primire ale refugiaților cu paturi, saltele, lenjerii, plăpumi, mese calde zilnice; am asigurat permanența la granițele Siret și Sighet, în centrele Blue Dot; am plătit cazări și transport în afara României, iar în prima săptămână de război am trimis peste graniță, prin vama Sighet, medicamente și consumabile medicale, truse medicale, 1,4 tone de fructe și legume proaspete, precum și saltele și saci de dormit.

În total, în primele săptămâni de război am oferit sprijin financiar, logistic și uman în valoare de peste 100.000 de Euro. Pentru că inima noastră și a voastră e suficient de mare cât să cuprindă și copiii noștri vulnerabili, dar și pe ai lor.

Mulțumim tuturor: Fundația UiPath, NN România, Fondation de France, Banca Transilvania, Alliance Healthcare, JYSK, Fundația Think Human, Webhelp România, TDCX, Fundația Carl von Linde.

Demnitatea nu se recâștigă de azi pe mâine.

Lupta împotriva sărăciei e, de fapt, lupta pentru demnitate și trebuie să fie constantă, e un proces lung, care are nevoie de programe susținute. Cu alte cuvinte, „cu o floare nu se face primăvară”. Și nici ajutând sporadic. Ajutorul care schimbă vieți este cel constant, țintit, oferit cu și din suflet.

Faptul că în România, la ora actuală, sunt un milion de oameni care locuiesc în comunități izolate, fără locuințe, unde se află câteva sute de mii de copii care nu au acces la apă curentă, la electricitate, la încălzire, este o realitate pe care noi, la Hope and Homes for Children, o trăim în fiecare zi.

De 23 de ani, zi de zi, lună de lună, oferim demnitate copiilor români și familiilor lor, prin:

creșterea sentimentelor de identitate, independență, intimitate – prin închiderea orfelinatelor și deschiderea caselor familiale: 63 de orfelinate au fost închise și alte 10 orfelinate sunt în curs de închidere; 1.792 de copii au fost duși înapoi la ei acasă; 116 case familiale au devenit „acasă” pentru aproape 1.400 de copii;

creșterea stabilității financiare și siguranței medicale în familiile marginalizate, încercând să prevenim separarea copiilor de părinți: 38.000 de copii au rămas lângă familiile lor, prin intervențiile noastre;

educarea și creșterea încrederii tinerilor care, la vârsta de 18 ani, trebuie să părăsească sistemul de protecție – prin acțiuni de integrare socio-profesională: în 23 de ani, peste 2.000 de tineri au primit sprijinul nostru;

în 2021 am pornit al patrulea pilon de intervenții – construirea primului centru de servicii comunitare integrate din Brașov.

Ce înseamnă o casă familială pentru demnitatea unui copil?

Vezi ce înseamnă pentru Ștefan, student la actorie la Sibiu, unul dintre copiii pentru care „acasă” e casa familială din Piatra-Neamț, construită de Hope and Homes for Children în urmă cu câțiva ani. Citește povestea lui Ștefan pe republica.ro.

Raportul anual 2021 HHC

Pentru noi, ea înseamnă normalitate. Normalitatea unei case în care poți să ai intimitate și libertate, să primești oaspeți de Crăciun și nu numai, să încerci ceva nou în bucătărie.

În aprilie 2021, Irina Rimes a făcut ultimele pregătiri pentru 12 copii care s-au mutat într-o nouă casă familială pe care am construit-o în sectorul 4, București.

În 2021, prioritatea noastră a rămas închiderea orfelinatelor.

Nu poți să îi ceri unui copil să țină capul sus atunci când tristețea îl doboară și umilința i-a plecat umerii zile, luni, ani la rând. Și la fel, nu poți să îi ceri să meargă în față atunci când lipsa familiei și dezorientarea îl trag mereu în spate. Orfelinatele au un impact negativ asupra dezvoltării fizice, sociale și intelectuale a copiilor.

Fără un ajutor constant și structurat, fără un acasă care să îi ofere demnitate, intimitate, independență, copilul sărac sau singur, abandonat, va fi adultul prieten al infracționalității, al indiferenței și al degradării umane.

E greu să îți imaginezi prin ce trec acești copii. Dar sunt emoții pe care le cunoști. Dacă ai trăit vreodată frica de pierdere sau abandon, știi ce este în sufletul copiilor din orfelinate, zi de zi.

În 2021:

  • am închis 3 orfelinate în București, sector 4 (Robin Hood), Neamț (Centrul de Plasament Elena Doamna), Bihor (Centrul de Plasament nr. 2 Oradea);
  • 128 de copii au părăsit orfelinatele. 65 dintre ei s-au reîntors acasă, la părinții sau la bunicii lor;
  • am deschis 4 case familiale în București, Neamț, Oradea și Sibiu. 48 de copii își recâștigă acum demnitatea prin independență și autonomie: învață să gătească; să își spele hainele, să își îngrijească camera; petrec o zi de naștere ca într-o familie, se uită la filme în living, roșesc ouă de Paști sau fac fursecuri de Crăciun. Cu alte cuvinte, prin acces la normal.
Raportul anual 2021 HHC

Mulțumim partenerilor: Kaufland România, LPP Fashion România, Association of Real Estate Investors, JYSK, Fundația Carl von Linde, Holcim România, Alliance Healthcare.

Demnitatea are nevoie de haine, un prânz cald și un acoperiș.
În 2021, am ținut acasă 1.779 de copii.

Cu toții am văzut ori am cunoscut sărăcia. Există, însă, pragul sărăciei extreme, dincolo de care omul își alienează sufletul și integritatea și dincolo de care copiii riscă să fie separați de părinți.

Faptul că în România, la ora actuală, sunt un milion de oameni care locuiesc în comunități izolate, fără locuințe, în așa-zise pungi de sărăcie, unde se află câteva sute de mii de copii care nu au acces la apă curentă, la electricitate, la niciun fel de infrastructură, la încălzire, este o realitate pe care noi, la Hope and Homes for Children, o trăim în fiecare zi. Sunt copii care dorm în noroi, sunt copii care se nasc în colibe. Iar cel putin 80% dintre părinții care ajung în situația să fie rupți de copiii lor nu o fac pentru că aleg ei, ci o fac pentru că nu au altă cale.

Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

Camelia este mamă a 8 copii; și-a pierdut vederea, dar nu și speranța. Mai are acasă 4 copii pe care îi ține la școală, în ciuda neajunsurilor.

Sărăcia nu trebuie să îi ia de lângă mama lor. Ca orice copil, ei trebuie să crească acasă.

În medie, un copil intrat într-un centru de plasament nu se întoarce acasă mai devreme de 8 ani; procesul de reintegrare este greu. Dacă sărăcia a fost cauza separării, părinții reușesc cu greu să iasă din neajunsurile mari, pentru a demonstra că îi pot oferi copilului condiții bune de locuit. De foarte multe ori, o casă reabilitată, renovată și mobilată poate aduce copiii acasă.

În 2021, am ținut acasă 1.779 de copii. Iar asta nu s-ar fi întâmplat fără ajutorul vostru!

Povestea lui Cosmin arată ce înseamnă puterea comunității.

Cosmin trăia într-una dintre cele mai defavorizate zone din București, într-o garsonieră de 12 mp. În ciuda lipsurilor multe, a faptului că și-a văzut mama luptând cu cancerul și tatăl pierind de aceeași boală, băiatul a știut că doar educaţia îl poate salva. Nu a abandonat şcoala, ci, dimpotrivă: în 2020 a fost admis la Colegiul Sfântul Sava, unde a intrat cu nota 10.

Cosmin a fost inclus în programul nostru de prevenire a separării copilului de familie. Alături de comunitatea din ce în ce mai mare care s-a strâns în jurul lui – oameni și companii – am reușit să cumpărăm pentru el un apartament de 2 camere, departe de Ferentari. Un spațiu pe care Visuri la Cheie l-a transformat într-un Acasă cald și primitor.

Cosmin a publicat anul trecut prima lui carte, la 16 ani, în liniștea unui Acasă primitor, așa cum nu mai știuse.

Pentru toate poveștile de bine, vă mulțumim vouă și partenerilor: ProTV, Genpact, Kaufland România, Alliance Healthcare, Banca Mondială, Fundația Vodafone, Banca Transilvania, Terapia, Pepco, Fildas Trading, B&B Collection, Synevo, Coca Cola, Janssen România, Collonade Insurance, Strauss România, Samsung Electronics.

Demnitatea cere egalitate de șanse.
Numai după ce știi „Ce mănânci și unde dormi?” poți să te gândești la „Ce vrei să fii când te faci mare?”

Nu poți să știi „Ce îți dorești să faci în viață?” sau „La ce te pricepi?” sau măcar „Te-ai descurca?”, dacă altele au fost întrebările la care a trebuit să găsești mereu răspuns.

În fața problemelor financiare sau a abandonului, copilul învață să supraviețuiască, nu unde ar putea să schimbe ceva ca să își facă un drum în viață.

Brusc nevoiți să devină adulți, la vârsta de 18 ani, ei trebuie să părăsească sistemul de protecție suficient de bine echipați: să fii rezilient, perseverent, să creezi și să urmezi modele, să îți faci un CV, să știi cum să răspunzi la un interviu, să știi să întrebi, să știi să ceri, să ai disciplină și așa mai departe. Aici intervenim noi:

Am susținut 137 de tineri să poată face parte dintr-o societate, nu să supraviețuiască în ea.

Am ajutat cu sprijin material: plata chiriei și a utilităților, acoperirea nevoilor de bază (precum mâncare sau igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, consultații/intervenții stomatologice), cu recomandări pentru găsirea unui loc de muncă, sesiuni de formare profesională, dar și suport psihologic și consiliere de specialitate, cu scopul de a crea premisele pentru integrarea cu succes pe piaţa muncii și în comunitate.

Marina are 21 de ani și tot atâția în sistemul de protecție. A crescut în asistență maternală, apoi în orfelinat, iar, de câțiva ani, în casa familială Cavalerii, pe care am construit-o în sectorul 4 din București. Până în clasa a X-a, Marina a mers la o școală specială, dar nu se regăsea printre colegii ei: învăța mult mai rapid. A decis ca în clasa a X-a să își continue studiile la liceu, pe care l-a absolvit vara trecută cu cea mai mare medie (prima pe liceu).

Marina este acum studentă la Asistență Socială. A intrat vara trecută, cu nota 8.90. Spune că vrea să fie asistent social pentru că vrea să schimbe sistemul în care a crescut.

Pentru Marina au alergat sute de oameni la The Color Run 2021, în mai multe orașe din țară și București. Din banii strânși, Marina va beneficia de o bursă de studii, anuală, până la terminarea facultății.

Parteneri Team Hope: Kaufland România, Genpact, JYSK, LPP Fashion România, Mazars, Strauss România, Softelligence, Emia, COS, Turbomecanica, RSM.

Fiecare dintre noi avem o poveste, fiecare depăşim obstacole. Cu gândurile acestea au plecat 14 tineri care se pregătesc să părăsească sistemul de protecție din tabăra de la Șuior, Maramureș, pe care am organizat-o în august 2021. O săptămână în care au întâlnit oameni diferiți, care au reușit în ceea ce au vrut să facă, dar nu cu ușurință. Ei i-au făcut pe copii să înțeleagă că nu pentru toată lumea e ușor; că emoțiile grele sunt normale și trebuie să le acceptăm și să le înțelegem.

Raportul anual 2021 HHC

Mulțumim vouă: NN România, Kaufland România, Fundația Think Human, Webhelp România, LPP Fashion România.

Construim primul centrul comunitar integrat la Codlea, în Brașov.
Pentru că oamenii au nevoie de acceptare și de integrare, nu doar de bani.

Lupta împotriva sărăciei nu se face pe sărite, e un proces constant care are nevoie mereu să fie consolidat de educație și integrare. De aceea, Hope and Homes for Children construiește primul centru comunitar din Codlea, în Mălin, o comunitate marginalizată, unde copiii sunt în cel mai mare risc de a fi separați de familie. Este al patrulea pilon de intervenții pe care îl deschidem în procesul de reformă a sistemului de protecție din România, reformă ce are la bază prevenirea separării copilului de familie.

Centrul comunitar este o investiție de pionierat în protecția socială din România, cu o abordare de 360 de grade în satisfacerea nevoilor comunităților vulnerabile.

Ce servicii va asigura centrul comunitar?

Asistență medicală

Asistență socială

Centru de zi

Centru de igienă

Cum estimăm impactul?

Pe o perioadă de douăzeci de ani, estimăm că 3.500 de persoane, dintre care 70% sunt copii, vor beneficia de serviciile unei echipe formate din asistenți sociali, psihologi, mediatori sanitari, educatori, mediatori școlari.

În comunitatea din Mălin trăiesc azi 1.200 de adulți și copii, dintre care peste 400 sunt copii.

Mulți dintre acești copii trăiesc în sărăcie extremă, în locuințe improprii, fără hrană corespunzătoare, în frig, fără acces la medicamente sau servicii medicale și în risc de abandon școlar timpuriu. Pentru ei și pentru familiile lor, un centru cu servicii integrate, chiar la ei în comunitate, va însemna creșterea calității vieții și, implicit, siguranța că vor putea rămâne acasă și departe de orfelinat.

Am fost norocoși să-i avem alături de noi pe partenerii noștri de la Kaufland România, susținător principal al Fundației în demersul de reformă a sistemului de protecție a copilului în România.

Am lansat Cu inima la vedere, un podcast în care vorbim deschis despre părinți și copii, verticalitate și vulnerabilitate.

Cu inima la vedere este un podcast produs de Hope and Homes for Children și găzduit de Amalia Enache, jurnalist ProTV, mamă și Ambasador Hope and Homes for Children.

Fiecare episod Cu inima la vedere aduce în discuție subiecte dificile, poate tabu pentru prea mulți: temeri pe care le avem cu privire la droguri ori alte adicții, cum ții copiii aproape, chiar și atunci când pleacă de-acasă; vulnerabilitatea mamei și a copilului în primii ani de viață, dar și provocările părintelui singur.

În parenting cred că e foarte important să mergem dincolo de superficial, să fim autentici, așa că mi-aș dori ca cei care urmăresc podcast-ul să-și asume să fie vulnerabili mai des. Tocmai de aceea l-am și numit Cu inima la vedere. Nu doar invitații să fie așa, dar și ascultătorii noștri. Și eu, desigur.

Primul sezon al podcast-ului a fost lansat în 2021, a cuprins 7 episoade și a fost realizat cu sprijinul Centrului Comercial ParkLake. În luna martie 2022, alături de Amalia, am lansat sezonul 2 al podcast-ului, în parteneriat cu Fundația UiPath.

Urmăriți AICI conversațiile Cu Inima la Vedere, un podcast despre cea mai serioasă joacă: joaca de-a părinții, pentru părinți și copii, deopotrivă, dar și pentru părinții și copiii pentru care sărăcia schimbă complet acest joc.

Ca să arătăm că nu suntem străini la pierderile lor, ca să spunem „Hai că poți, copile!”, ca să susținem tot ce am început, avem nevoie de ajutorul tău:

DONEAZĂ 2 EURO (HOPE LA 8844) SAU 4 EURO (HOPE LA 8864)
Lună de lună, fiecare donație prin SMS se duce direct către programele noastre.

DONEAZĂ DIRECT DE PE CARD

Intră pe https://doneaza.hopeandhomes.ro și fă o donație unică sau lunară.

REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% DIN IMPOZITUL PE VENIT

Completează și semnează aici formularul 230 până pe 25 mai 2022.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE VENIT SAU PROFIT AL COMPANIEI

Generează contractul de sponsorizare aici. Poți redirecționa la finalul fiecărui trimestru, dar nu mai târziu de 31 decembrie.

DONEAZĂ-ȚI ZIUA DE NAȘTERE

Află de aici toate detaliile despre cum poți să dăruiești ziua ta specială copiilor vulnerabili. La mulți ani cu fapte bune!

FII SPORTIV ÎN TEAM HOPE

Te așteptăm în Team Hope să alergăm cu energie multă de dat și de primit!

Îți mulțumim pentru că, și datorită ție, în 2021 am dăruit Demnitate!

Peste 15 milioane de lei am investit, în 2021, în intervențiile prin care am închis orfelinate, am ținut copiii lângă părinții lor și i-am ajutat pe cei mai vulnerabili tineri să pornească în viață:

Surse de venituri (RON)
Total 15.745.850 100%
Fonduri din rețeaua internațională 5.443.510 34.57%
Fonduri atrase din România 10.226.464 64.95%
Sponsorizări de la companii, fundații, organizații 7.447.620
Donații în natură 317.077
Evenimente/ campanii/ donații de la persoane fizice 1.947.474
Donații diverse 514.293
Fonduri europene 75.876 0.48%
Cheltuieli proiecte (RON) 12.500.090 79.41%
Total cheltuieli 15.740.246 100%
Dezvoltare și creare de servicii rezidențiale familiale 5.691.640
Formare profesională și asistență tehnică 430.604
Prevenirea separării copilului de familie 2.199.246
Inserție socio-profesională pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului 1.179.622
Reintegrare familială, sprijin pentru copii în comunități 999.740
Cresterea calității vieții copiilor din asistență maternală, case de tip familial etc. 1.999.238
Cheltuieli administrative 3.164.280 20.10%
Fonduri europene 75.876 0.48%

Peste 40.000 de donatori individuali și mediul de afaceri dau șansa la Demnitate copiilor vulnerabili. Mulțumim!

Logo Artmark