Proiectul MAPChiPP – Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-58ff33e4f7e0abe5931d5ef5

Proiectul MAPChiPP

Profesioniști din protecția copilului, mai buni prin proiectul MAPChiPP

 

În perioada 12-14 martie 2017, Hope and Homes for Children a participat la cea de-a treia întâlnire din cadrul proiectului ”Multi-disciplinary Assessment and Participation of Children in Child Protection Proceedings” (MAPChiPP), întâlnire care a avut loc în Amsterdam (Olanda).

    MAPChiPP este un proiect european care dezvoltă programe de pregătire pentru persoane autorizate care lucrează în domeniul protecției copilului. German Institute for Youth Human Services and Family Law (DIJuF) conduce acest proiect în parteneriat cu parteneri experimentați din Estonia, Olanda și Ungaria. Training-ul dezvoltat va fi testat în toate țările partenere, cât și în în alte patru țări europene (Anglia, Finlanda, Portugalia și România). MAPChiPP este sprijinit de Programul Uniunii Europene- Drepturi, Egalitate și Cetățenie și se va desfășura până la sfârșitul anului 2017.

    Proiectul vizează doi factori importanți pentru eficientizarea muncii în domeniul protecției copilului. În primul rând,  se dorește  facilitarea cooperării și comunicării între specialiștii care au un rol principal în protecția copilului. Diverși specialiști, cum ar fi asistenții sociali, profesioniștii din domeniul medical sau avocații specializați în Dreptul Familiei, deseori ajung la concluzii diferite legate de întrebarea dacă copiii sunt în situații de pericol și dacă da, cum să contracareze pericolul. De aceea o echipă multidisciplinară care să colaboreze în cazul protecției copilului este considerată a fi foarte importantă. În al doilea rând, proiectul dorește să îmbunătățească și să amplifice participarea și implicarea copilului în evaluarea pericolului și în planul de sprijin/intervenție care îl privește. Implicarea copilului se confruntă adesea cu  probleme în practică. Pericolele iminente, conflictele dintre părinți sau diverși reprezentanți legali ai copilului, lipsa experienței în comunicarea cu copiii sau nesiguranța în legătură cu necesitatea de a repeta anumite întrebări s-ar putea să stea în calea profesioniștilor, aceștia ajungând în situația de a neglija ceea ce copilul înțelege sau își dorește. Este crucial ca pentru orice schimbare în bine în protecția copilului, copiii să conștientizeze și să-și  dorească ajutorul oferit.

    Proiectul are ca scop atât dezvoltarea de module de training, cât și de unelte de lucru pentru a împărtăși și îmbunătăți cunoștințele, abilitățile și aptitudinile specialiștilor din diverse domenii de activitate în vederea unei colaborări multidisciplinare cu copilul participant la evaluare, dar și pentru a dezvolta un plan de sprijin/intervenție pentru copiii aflați în pericol. Un program ”train the trainer” va fi dezvoltat, de asemenea. Folosind programul, trainerii vor fi calificați să învețe practicienii din diferite profesii din cadrul protecției copilului. În plus, proiectul dorește să inițieze o rețea online multi-disciplinară care să ajute trainerii să facă schimb de experiențe pentru o mai bună colaborare pe viitor.

    Țările europene care colaborează în cadrul proiectului MAPChiPP sunt:

    • Germania (German Institute for Youth Human Services and Family Law)
    • Estonia (Estonian Union for Child Welfare)
    • Olanda (Netherlands Youth Institute)
    • Ungaria (Family, Child, Youth Association)
    • Marea Britanie (Child and Family Training & Refocus on Practice)
    • Finlanda (Central Union for Child Welfare)
    • Portugalia (Instituto de Apoio a Crianca)
    • România (Hope and Homes for Children).