38 de instituții închise - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-591409e7cd0f68c944f6de33

38 de instituții închise

38 de instituții închise și peste 15.000 de copii salvați de la abandon

Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children România și Absolute Return for Kids (Ark), una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul protecţiei copilului, a început în anul 2002 cu scopul de a susține autoritățile în efortul de a reforma sistemul de protecție a copilului din România. În februarie 2011, parteneriatul a fost reînnoit pe o perioadă de patru ani pentru a continua eforturile de închidere a tuturor instituţiilor de tip vechi din România până în anul 2020. 

Încheierea parteneriatului dintre cele două organizații a fost sărbătorită vineri, 18 martie, printr-un eveniment organizat la reședința Ambasadorului Marii Britanii, Excelența Sa Paul Brummell. Din partea Hope and Homes for Children au participat Prințesa Marina Sturdza, președinte onorific, Mark Waddington, CEO, Ștefan Dărăbuș, director regional Europa Centrală și de Sud, Otto Sestak, director național, și Dragoș Bucurenci, purtător de cuvânt. Printre invitați s-au numărat Dragoș-Ioan Tudorache, șeful Cancelariei Primului Ministru, Dean Thompson, Charge d’Affaires în cadrul Ambasadei SUA, ambasadorul Mihnea Constantinescu, Amalia Năstase, Veronica Savanciuc (Lowe), violonistul Alexandru Tomescu, ambasador Hope and Homes for Children, reprezentanți ai companiilor partenere și ai autorităților, precum și susținători ai organizației. Invitatul special al serii a fost pianistul Sergiu Tuhuțiu care a susținut un recital de pian.

Am fost încântat să fiu gazda unui eveniment prin care să sărbătorim parteneriatul dintre Hope and Homes for Chdilren și Ark. Această inițiativă a ajutat la îmbunătățirea vieții copiilor și tinerilor din sistemul de protecție prin reunificarea cu familia, asistență maternală, adopție și îngrijire în case de tip familial ca alternativă la instituțiile de stat de tip “mamut”. Cu ocazia unei vizite recente în Baia Mare, am văzut o parte din rezultatele acestui parteneriat, inclusiv în cadrul unei întâlniri cu o tânără mamă singură care, cu un ajutor modest din partea Hope and Homes for Children, a reușit să își păstreze familia unită. Felicitări tuturor celor care au făcut aceste lucruri posibile!”, a spus ES D-l Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii. 

Pentru a face lucruri uimitoare, trebuie să te bazezi pe parteneri de încredere, să gândeşti la scară mare şi să ai resurse pentru iniţiative de calibru mare. Impactul unui asemenea proiect ambiţios, cum este parteneriatul cu Absolute Return for Kids, va fi un catalizator şi va avea un efect de domino, atât ca şi magnitudine cât şi ca şi scop, în ţările europene înconjurătoare şi apoi la nivel global.”, a adăugat Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud al Hope and Homes for Children

 

Inițiativa Hope and Homes for Children / Ark pentru România
Dacă în momentul semnării parteneriatului în 2011, în instituțiile de tip vechi se mai aflau 10.833 de copii, numărul acestora a scăzut la mai puțin de 8.000 la finalul anului 2015. Activitățile parteneriatului s-au concentratepe închiderea instituțiilor de tip mamut, reintegrarea în familie sau mutarea în case de tip familial a copiilor din instituţiile închise, prevenirea intrării în sistema copiilor aflați în situații de risc de abandon, instruirea personalului din sistem și reintagrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. 

Parteneriatul s-a desfășurat în două faze de câte doi ani fiecare, prima creând premisele pentru implementarea celei de-a doua și atingerea scopului, și anume eradicarea instituționalizării ca formă de protecție a copilului în România.

 

Rezultate parteneriatului dintre Hope and Homes for Children România și Ark (2002-2015):

• 15.141 copii salvați de la abandon  

• 38 de instituții  închise sau în curs de închidere

• 2.555 copii scoși din instituții 

• 66 case sau apartamente de tip familial dezvoltate sau renovate 

• 4.202 de tineri sprijiniți pentru a părăsi sistemul de protecție (reintegrare în familie, sprijin pentru o viață independentă, plasarea în grija unui asistent maternal etc.) 

• 6.333 de persoane din domeniul protecției copilului instruite (personal direct implicat, manageri, profesioniști din domeniul protecției copilului etc.).  

• 9.500 de copii ale căror vieți au fost schimbate datorită pregătirii personalului.

 

Despre Ark
Absolute Return for Kids (Ark) din Marea Britanie este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul protecţiei copilului. Misiunea organizației este de de a transforma viețile copiilor din întreaga lume. Cu susținerea corespunzătoare, fiecare copil, indiferent de trecutul lui sau de mediul în care trăiește, poate să reușească în viață, iar abordarea ambițioasă a Ark a produs beneficii importante în viața copiilor din Marea Britanie și din întreaga lume. Cu un buget de peste 200 de milioane de euro, Ark susţine programe relevante pentru dezvoltarea capacităţii de implementare a proiectelor organizaţiilor partenere, printre care şi Hope and Homes for Children România. 

 

Credit foto: The Storyalist