Rombat susține Hope and Homes for Children și, prin parteneriatul strategic încheiat cu Fundația, contribuie la construirea unei case de tip familial - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-5ccfde19f4e1fc4e9c708794

Rombat susține Hope and Homes for Children și, prin parteneriatul strategic încheiat cu Fundația, contribuie la construirea unei case de tip familial

Hope and Homes for Children și Rombat anunță parteneriatul strategic prin care compania susține programul de închidere a instituțiilor de tip vechi (orfelinate) desfășurat de Fundație în județul Bistrița-Năsăud. Parteneriatul se va desfășura în perioada 2019-2020 și are o valoare de 50.000 euro, fonduri care acoperă parțial construcția unei case de tip familial în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament de Tip Familial pentru Copiii cu Dizabilități „Bistrița” din Bistrița.

În Centrul de Plasament „Bistrița” trăiesc 38 de copii și tineri cu nevoi speciale severe pentru care vor fi construite cel puțin două case de tip familial în comuna Șieu-Măgheruș. 

La nivel de țară, aproximativ 6.500 de copii—majoritatea cu nevoi speciale—sunt în continuare instituționalizați în peste 160 de centre de plasament. Copiii ajung în aceste centre în urma abandonului la naștere, pentru că au fost scoși din medii abuzive, pentru că au fost trimiși la şcoli speciale şi, astfel, au fost plasați în centre pe durata studiilor sau pentru că au nevoi speciale severe pe care părinţii nu au posibilitatea de a le gestiona.

Hope and Homes for Children a început procesul de închidere a orfelinatelor din județul Bistrița-Năsăud în anul 2011. În cei opt ani, Fundația a închis, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud, Centrele de Plasament „Teaca” și „Năsăud” în care se aflau 126 de copii. Din 2018, Hope and Homes for Children lucrează la închiderea Centrului de Plasament „Bistrița” în care trăiesc 38 de tineri cu nevoi speciale severe și se va interveni prin construirea a cel puțin două case de tip familial—pas necesar pentru că, având în vedere nevoile speciale severe ale tinerilor, reintegrarea în familiile biologice sau plasarea în asistență maternală nu reprezintă soluții viabile.

Fondurile oferite de Rombat, companie membră a grupului Metair Investment Limited din Africa de Sud și cel mai mare producător de baterii auto din România, vor fi direcționate către dezvoltarea uneia dintre casele necesare închiderii Centrului de Plasament „Bistrița” și mutarea a 12 copii și tineri în noua lor casă până la finalul anului 2020. În casele de tip familial, locuiesc 10-12 copii care primesc îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și, acolo unde este posibil, pregătire în vederea integrării socio-profesionale. Mai presus de orice, copiii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.

„Ne bucurăm să oferim, prin acest mic ajutor, puțină dragoste, cel mai important ingredient al credinței creștine. Acest gest este pentru copiii institutionalizați, care simt cel mai acut nevoia de dragoste. Apreciem activitatea Hope and Homes for Children, tot ce au făcut până acum și avem încredere în echipa de management a acestei Fundatii că-și vor atinge frumoasele și onorantele obiective.” – Ioan Repede, director general, Rombat

De asemenea, în procesul de închidere a centrului de plasament, Fundația se ocupă și de formarea profesională a personalului DGASPC Bistrița-Năsăud (asistenți sociali, educatori, asistenți maternali, echipa de management etc.) care se va muta în casele de tip familial pentru a asigura un mediu cât mai propice pentru copii.

Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România și eliminarea instituționalizării ca formă de protecție a copilului. Până la această dată, Hope and Homes for Children a investit peste 33 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial. Un alt program important, complementar, programului de dezinstituționalizare este prevenirea separării copilului de familie prin care se oprește intrarea altor copii în sistemul de protecție și orfelinate.

Ne bucurăm de fiecare dată când mesajul nostru ajunge la inimile unor oameni generoși care hotărăsc să ni se alăture și să sprijine munca noastră de a închide orfelinatele din România. Mulțumim, Rombat, deoarece, prin contribuția oferită, mai mulți copii vor avea șansa să schimbe traiul într-o instituție impersonală și fără suflet, unde sunt lipsiți de grija și atenția pe care le merită, cu viața într-o casă de tip familial, acolo unde se vor simți înconjurați de dragoste și vor trăi într-un mediu cât mai apropiată de cel dintr-o familie. De 21 de ani, munca noastră a schimbat în bine viețile a aproape 55.000 de copii – și acesta nu este puțin lucru. Ne dorim ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră și pentru aceasta le suntem recunoscători partenerilor noștri care ne oferă încrederea lor, dar și resursele prin care să transformăm acest vis în realitate.” –  Ștefan Dărăbuș, director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children