Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children și Arval BNP Paribas a început în anul 2014, cea mai mare parte a sprijinului financiar oferit fiind direcționat către programul de prevenire a separării copilului de familie.

Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children și Arval BNP Paribas a început în anul 2014, cea mai mare parte a sprijinului financiar oferit fiind direcționat către programul de prevenire a separării copilului de familie. Prin acest program, Hope and Homes for Children și partenerii săi oferă diferite forme de sprijin copiilor incluși în el. Nevoile fiecărei familii sunt atent analizate, folosindu-se instrumente și proceduri validate în cadrul practicii îndelungate a Fundației în România.

Tipurile de intervenții care rezultă în urma evaluării fiecărei familii sunt extrem de diverse, fiind individualizate în funcție de nevoile copiilor și familiilor, precum și în funcție de planurile pe termen mediu și lung ale familiilor. Astfel, Hope and Homes for Children se asigură întotdeauna că implică familiile în aceste intervenții (fie că e vorba de nevoi materiale sau de consiliere/facilitarea accesului la diferite servicii) pentru a crește gradul de responsabilizare a familiei relativ la îndatoririle lor și pentru a asigura sustenabilitatea intervențiilor, asigurându-ne de faptul că următoarea intervenție de același tip va fi făcută de familii fără sprijinul nostru.

În 2017-2018, 67 de copii din județele Bacău, Botoșani, Maramureș, Suceava, Neamț și Sibiu au fost spriijiniți pentru a rămâne alături de familie și a nu ajunge în sistemul de protecție a copilului. Sprijinul oferit i-a ajutat să treacă peste situații dificile și de criză, atât sprijinul material, cât și consilierea, aceasta  din urmă consolidând intervențiile, oferind sustenabilitate și responsabilizând familiile. Arval BNP Paribas a oferit sprijinin în scopul îmbunătățirii confortului și a condițiilor de viață ale familiei și a nivelului veniturilor, îmbunătățirii abilităților parentale ale adulților și a susținerii copiilor să continue școala.

Familiile din program au primit sprijin pentru a-și extinde sau reconstrui locuințele, a le dota și mobila. Unele familii au primit animale (vaci, găini, porci) pentru gospodărie și semințe și răsaduri pentru a face agricultură de subzistență, un prim pas în a deveni independenți din punct de vedere financiar. Astfel, familiile vor avea grijă de animale și vor avea carne, lapte și produse lactate (pe care le vor putea chiar valorifica), nefiind nevoite să plătească pentru achiziționarea acestora. Copiii se vor bucura de o dietă diversificată și sănătoasă. Hope and Homes for Children a oferit și alimente, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, iar în unele cazuri, a acoperit transportul copiilor la școală sau liceu. Membrii familiilor au fost implicați pe tot parcursul intervenției, astfel conștientizând importanța și magnitudinea ajutorului oferit. De asemenea, și membrii comunității locale s-au implicat alături de familii, de multe ori, mobilizându-se și oferind o parte din obiectele de primă necesitate, precum și manopera necesară construirii locuințelor.

O mamă cu 4 copii din județul Botoșani cărora le-a ars casa într-un incendiu ne-a transmis un mesaj după ce a primit sprijin pentru a-și reconstrui casa – ”Mulțumim Hope and Homes for Children și celor care au dat bani (ARVAL n.n.) pentru că avem o casă așa de frumoasă unde să stăm toți. Vă zic cinstit că, atunci când ne-a ars casa, am crezut că o să rămânem pe drumuri, că nimeni nu o să poată să ne ajute. Ne-au mai ajutat oamenii din sat cu ce au putut, dar nu puteau să ne ajute cu tot ce aveau nevoie. Oricum, si ei ne-au ajutat mult când au văzut că am început lucrările, dar fără Hope and Homes for Children nu făceam nimic și dormeam pe unde apucam.”

Doi părinți tineri cu trei copii încercau să renoveze o casă primită moștenire acum câțiva ani, care se deteriora, astfel riscând să rămână fără un acoperiș deasupra capului. Au reușit acest lucru după ce situația lor a ajuns la cunoștința Hope and Homes for Children și sunt foarte recunoscători: ”Mulțumim finanțatorilor și Fundației pentru că ne-au ajutat atât de mult și acum casa e gata și imediat putem să ne mutăm în ea. O să facem noi ce mai este de făcut, nu putem să așteptăm să ne facă alții totul, dar știm că fără ajutor nu am fi putut să avem acum casa asta așa cum este ea. Ne rugăm la Dumnezeu pentru cei care ne-au ajutat, să aibă sănătate și putere de muncă și să poată să ajute pe alții cel puțin la fel cum ne-au ajutat pe noi. Niciodată nu o sa uităm ce ați făcut pentru noi și o să spunem la toată lumea cât de mult ne-ați ajutat.”

Programul de prevenire odată încheiat (intervențiile materiale și consilierea), intervenția continuă cu etapa de monitorizare și consolidare. Toate familiile și toți copiii incluși în program sunt monitorizați de reprezentanții autorităților locale, în colaborare cu Hope and Homes for Children.

Între 2014 și 2018, prin programul de prevenire a separării copilului de familie, Hope and Homes for Children și Arval BNP Paribas au ajutat peste 300 de copii să nu fie abandonați în orfelinate. Parteneriatul va continua și în 2018-2019, ajutând și alți copii și tineri vulnerabili să rămână alături de familia lor, acolo unde le este locul.