Jurnal de tabără, ediția II - Hope and Homes for Children Skip to content
foto articol

Jurnal de tabără, ediția II

Între 31 iulie-4 august 2023, am organizat la Șuior, jud. Maramureș, cea de-a doua tabără  educativă, destinată tinerilor din sistemul de protecție din jud. Cluj, Botoșani și Bistrița-Năsăud. Din 2020, alături de NN, oferim tinerilor ocazia de a-și dezvolta abilitățile, de a dobândi perspective noi și de a învăța din experiențele altora.

Ziua 1: Ce facem prin voluntariat

Tinerii au fost încântați să-l aibă ca invitat pe Dan Onoriu, director de dezvoltare și de proiecte la AIST. Acesta le-a vorbit despre importanța voluntariatului și ce înseamnă implicarea în comunitate. Prin intermediul poveștilor sale, Dan a reușit să atragă atenția și să stârnească interesul întregului grup, exprimându-și la final bucuria de a fi lucrat cu tineri remarcabili, dornici să se dezvolte, să învețe și să-și îmbunătățească abilitățile.

Ziua 2: Sănătate și echilibru

Tinerii au avut parte de o sesiune de sport și yoga susținută de Dana Lucăcel. Ei au aflat despre importanța sportului în menținerea echilibrului dintre corp și minte, s-au bucurat de activități sportive în mijlocul naturii, sub cerul liber, beneficiind de frumusețea peisajelor și de aerul proaspăt.

Ziua 3: Povești de viață și motivație

Ziua a început cu poveștile pline de umor ale actorului Dragoș Călin de la Teatrul Municipal din Baia Mare. Participanții la tabără au învățat că dificultățile și provocările nu trebuie să fie văzute ca obstacole insurmontabile, ci ca oportunități de a-și pune la încercare curajul și abilitățile.

La rândul său, profesorul universitar din SUA, Gustav Demeter, a subliniat importanța motivației și a efortului susținut în drumul către succesul profesional. El a adus în prim-plan motivația ca rol esențial în determinarea direcției în care ne îndreptăm cariera, una puternică putând ghida în alegerea obiectivelor potrivite și în perseverarea pentru a le atinge, chiar și în fața dificultăților și provocărilor întâmpinate pe parcurs.

Ziua 4: Inspirație culturală și autenticitate

Antreprenorul Lucian Valea a împărtășit povestea sa: cum a transformat un vis în realitate, construind o „oază de liniște” în inima Maramureșului. Prin exemplul său, a demonstrat că perseverența și viziunea pot aduce la viață proiecte de succes.

Mariana Scubli, artist vizual, a oferit tinerilor o introducere captivantă în arta fotografică. Ea a împărtășit cunoștințe esențiale despre tehnici de fotografiere și a subliniat importanța de a păstra și transmite tradițiile prin intermediul unor imagini unice. Prin fotografiile sale, Mariana a capturat esența culturii și a frumuseților din Maramureș, încurajând tinerii să exploreze arta fotografică ca o modalitate de a împărtăși povești și de a le spune mai departe.

Ana Peride, jurnalist și prezentator radio experimentat, a adus o perspectivă valoroasă asupra importanței autenticității în lumea digitală și în viața de zi cu zi. Ea a subliniat necesitatea de a rămâne fideli valorilor și principiilor personale în fața presiunilor sociale și a influențelor externe.

Jurnalistul sportiv Alin Botioc a creat o atmosferă destinsă și relaxată. În curte, s-a discutat mult despre sportivi și sporturi. A fost un mod minunat de a încuraja tinerii să-și dezvolte pasiunea pentru sport și de a continua să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniu.

Ziua 5: Educație financiară pentru viitor

Săptămâna de tabără s-a încheiat cu un seminar important de educație financiară susținut de NN, care a oferit tinerilor informații valoroase pentru gestionarea inteligentă a banilor și planificarea financiară.

Mulțumim din inimă tuturor invitaților pentru această săptămână de inspirație, învățăminte și experiențe unice!