Jurnal de tabără, ediția I - Hope and Homes for Children Skip to content
EF7A9730

Jurnal de tabără, ediția I

Între 17-21 iulie 2023, am organizat prima din cele două tabere educative pentru copiii din sistemul de protecție. În această primă tabără, organizată la Afumați, jud. Ilfov, 15 copii și tineri din Gorj și București au petrecut 5 zile pline de inspirație, povești de succes și exemple de reziliență și de putere. Cea de-a doua tabără, pe care o vom organiza pentru alți 15 copii din sistemul de protecție din jud. Cluj, Botoșani și Bistrița-Năsăud, va avea loc în perioada 31 iulie-4 august, la Șuior, jud. Maramureș. Mulțumim, NN, partenerul tradițional al Hope and Homes în organizarea taberelor educative din ultimii trei ani.

Ziua 1: Ascendis sparge gheața

De astăzi, timp de o săptămână, colorăm visuri și plămădim prietenii pentru 15 tineri din sistemul de protecție din Gorj și București! Am început în forță, alături de prietenii noștri dragi de la Ascendis, cu jocuri care mai de care mai haioase dar și provocatoare, pentru ca ei să ne dea voie să îi cunoaștem și le fim alături, așa cum merită.
Ne așteaptă zile frumoase împreună, cu invitați minunați, în prima tabără a verii în care spunem #SuntAici pentru cei mai vulnerabili copii ai noștri.

Ziua 2: Olimpicii Ionela și Marius Cozmiuc

„În competiții sau în viață, nu pierzi niciodată: ori câștigi, ori înveți,” ne-au spus Ionela Cozmiuc și Marius Cozmiuc, față în față cu 15 tineri care în curând vor părăsi sistemul de protecție, pentru a fi pe propriile picioare. Determinarea și reziliența se pun față în față cu neîncrederea începutului de drum.

Am aflat cum arată palmele unor multipli campioni mondiali: pline de bătături și de răni, care, spune Ionela, dacă nu le iei în seamă prea mult, trec de la sine. Copiii i-au mai întrebat de câte ore de antrenament este nevoie în fiecare zi, indiferent dacă afară sunt -2 grade sau 40. Campionii ne-au vorbit despre cum e să știi să pierzi și să o iei de la capăt, dar în egală măsură să știi să rămâi tu însuți, atunci când medalia de aur strălucește la gât.

A fost genul acela de discuție care hrănește sufletul și dă aripi, care te face să crezi că nimic nu e imposibil, dacă înțelegi că talentul nu contează, dacă nu e hrănit constant cu muncă.

Mulțumim, Ionela și Marius! Vă ținem pumnii la Campionatele Mondiale, să străluciți prin medalii, dar mai ales să continuați să străluciți prin ceea ce sunteți.

Ziua 2: Amalia Enache

„Important e să faci tu ceva pentru tine, zilnic, nu să te uiți doar ce fac alții, pe TikTok sau Insta, căci viața trebuie să fie despre pasiunile și despre acțiunile noastre, nu ale celorlalți.”

Unele întâlniri sunt pur și simplu vindecătoare. Cum ar fi o întâlnire cu Amalia Enache și 30 de ochi iscoditori, ușor nedumeriți – de ce ar putea această doamnă să le povestească așa interesant, cât să merite să lase telefonul din mână.

Dar, după 5 minute cu Amalia, telefoanele sunt uitate, ochii sunt ațintiți spre ea, iar nedumerirea întâlnirii cu un străin ia loc curiozității: un adult, chiar vedetă TV, care să le spună că, la 14 ani, când a plecat la liceu, departe de casă, i-a fost tare frică. Departe de părinții ei, așa cum și ei sunt, încă un copil fiind, cu multe sentimente grele, vulnerabil și temător. Greu care, până la urmă, a întărit-o.

Și i-a întrebat apoi Amalia cu ce gând de viitor pun ei seara capul pe pernă. Și i-a ascultat cu atenție atunci când au vorbit despre pasiunile lor, le-a dat follow pe Insta chiar în întâlnire. A întrebat-o pe Cristina, cea care iubește mult să coafeze, dacă își dorește să îi facă și ei niște bucle. Și-am avut bucle :). Aici și acum! Am încheiat și cea de-a doua întâlnire din #Ziua2 de tabără cu greu, căci Amalia nu se mai lăsa dusă, nici copiii nu o mai lăsau să plece.

Ziua 3: Sus, cât mai sus!

Astăzi în tabără a fost despre multă muzică și mișcare. Și despre puterea magică a mâinilor, fie că bat în sincron la tobe, ori îi conduc pe copii în cea mai tare aventură în natură, la Edenland Park!

Am început, așadar, dimineața în ritm de voie bună, cu PlaYouth și cu Mihai Axinte alături – și cu 15 tobe vesele, cu care tinerii noștri s-au împrietenit pe loc. Așa încât, la ora 10:00, răsuna curtea domnului Puiu de cea mai frumoasă gălăgie :)!

Și cum energia era sus-sus încă de dimineață, au lăsat (cu greu) tobele deoparte și au pornit spre aventura care să îi ducă și mai sus, în cei mai înalți copaci: pentru ca bucuria și adrenalina să înfrângă frici, să dea putere și încredere că, oricât de sus sau de departe ar părea, dacă vrei, poți ajunge acolo.

Și nu doar cățăratul a fost provocator astăzi! Și să își gestioneze propriul buget, să aleagă ce vor să facă și cum să se distreze, cu măsură. Căci mereu viața este despre măsură, nu-i așa? S-au mai întrecut cu bicicletele, s-au împărțit în 2 echipe la paintball, au tras cu arcul și iar s-au cățărat, ca să nu uite cât de fain e la înălțime.

Ziua 4: Cum drămuim bugete

„Zilele acestea, în tabără, am învățat că trebuie să muncim mai mult pentru visurile noastre.” Este ceea ce au spus astăzi copiii, după 3 zile de cățărări, tobe, discuții cu oameni care inspiră și jocuri care i-au adus mai aproape de ei înșiși și de colegii lor.

Iar azi a venit vremea lucrurilor cu adevărat… serioase, deși ei și din joacă au învățat, se vede, ceva pentru mai târziu. Ziua a început alături de NN, cu un curs de educație financiară. Ușor nu este, am citit asta în privirile copiilor, dar este cu adevărat util pentru ce înseamnă viața de adult.

Care sunt cheltuielile lunare într-o familie și cum le gestionăm corect?
Ce este acela un buget și cum știm să îl împărțim deștept?
De ce avem nevoie de economii?
Ce meserie alegem?

Cu adevărat provocator însă a fost momentul exercițiului practic, când Cristina și Alexandra i-au invitat să completeze Bugetul Personal. Acolo, pe loc, cu pixul și foaia în mână, să calculeze și să decidă ei cum își vor cheltui banii în prima lună când vor fi pe cont propriu. Abia atunci în sală s-a lăsat, cu adevărat, liniștea. Iar în loc de priviri nedumerite, acum copiii priveau cu neliniște foaia de hârtie. Însă, cu seriozitate, au început să o completeze.

Liniștea a fost spartă în momentul în care, terminând de completat Bugetul Personal, unul din tinerii noștri a spus răspicat și serios: „E clar. Ai bani, mănânci. N-ai bani, îți e foame.”

Ne amuzăm și învățăm în tabără. Pentru că, până la urmă, despre asta este viața, un proces continuu de învățare, care devine cu atât mai frumos, cu cât știi să îl presari cu zâmbete.

Ziua 4: Atelierul de storytelling

În partea a doua a zilei, am organizat atelierul de storytelling și de public speaking, sub bagheta magică a Lucianei de la Mind Architect.

15 povești și tot atâția supereroi; 15 lecții de curaj: să poți să pui pe o foaie de hârtie vulnerabilități și emoții, apoi să te ridici în picioare, să îți privești colegii în ochi și să le spui și lor povestea ta.

Nu a fost o după-amiază ușoară, din contră. Dar nici grea nu a fost. A fost Altfel pentru 15 copii din sistemul de protecție, care au atâtea povești nespuse și, cu siguranță, atât de puțini oameni pe lângă ei care să asculte. Un atelier binevenit, care zguduie puțin zidul pe care, atât de des, copiii cu o puternică rană de abandon îl construiesc în jurul lor. Dar azi – ca și zilele trecute – au mai căzut câteva cărămizi.

În tabăra din București e fain! Nu e munte, nu e mare, dar sunt emoții cât un ocean și putere cât cei mai înalți brazi.

Ziua 5: Oana Zamfir

Dacă spre finalul zilei 4 am descoperit Bucureștiul, povestea lui și a locurilor emblematice, ultima zi a taberei este despre alte povești, cele spuse în fiecare zi de cei care lucrează în presă. Povești despre oameni, despre ce se întâmplă în lume, cu bune, dar și cu rele.

Oana Zamfir este jurnalistul care astăzi le-a explicat copiilor care sunt provocările cu care vine această meserie, ce înseamnă să lucrezi sub presiunea livrării știrilor în timp real, de pe teren sau în direct, dar și câtă satisfacție profesională îți oferă informarea publicului prin materiale exacte, relevante și obiective.

Și pentru a înțelege cum se scrie o știre și regulile care trebuie respectate, copiii au devenit, sub îndrumarea Oanei, cei mai tineri jurnaliști. Au pus întrebări, s-au informat, au scris și și-au prezentat materialele pregătite.

Ziua 5: La bună revedere!

După o săptămână în care au întâlnit zilnic oameni care să îi inspire, copiii pleacă astăzi din tabără mai puternici, mai încrezători în propriile forțe și în ceea ce pot realiza. Au înțeles că niciodată nimic nu este ușor și că trebuie să lupți pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Și că a renunța atunci când simți că nu mai poți nu este o soluție. Pentru că atunci când există dorință, determinare și putere de muncă, orice este posibil.

#SuntAici