În septembrie 2017, a fost finalizat procesul de închidere a Centrului de Plasament ”Henri Coandă”, ultima instituție de tip vechi din județul Bacău. Acest proces a fost demarat în anul 2014 de Hope and Homes for Children în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.

În acel moment, în instituție se aflau 55 de copii și tineri. Fiecare dintre ei a fost evaluat individual de asistenții sociali și psihologii Hope and Homes for Children, care au identificat cele mai potrivite soluții de transfer pentru fiecare în parte: reintegrarea în familiile naturale sau extinse, plasament în asistență maternală și mutarea în case de tip familial sau centre rezidențiale. Unii dintre copii au fost relocați în județele în care locuiesc părinții pentru a facilita reintegrarea în familie.  O parte din tineri au fost mutați în centre de tranzit sau în centre sociale de asistență pentru persoane cu dizabilități, iar tinerii care aveau vârsta potrivită pentru a părăsi sistemul de protecție au fost sprijiniți pentru a începe o viață independentă.

Odată cu închiderea Centrului de Plasament ”Henri Coandă”, județul Bacău s-a alăturat listei județelor în care nu mai există nicio instituție de tip vechi – Alba, Hunedoara, Maramureș, Olt și București Sector 6.  Hope and Homes for Children  și autoritățile locale oferă alternative cât mai apropiate de mediul familial, pentru evitarea traumelor pe care copii le pot avea în urma trecerii printr-o astfel de instituție.

Hope and Homes for Children și-a început programele în județul Bacău, în colaborare cu autoritățile locale, în urmă cu 10 ani. În această perioadă, 473 de copii și tineri au părăsit orfelinatele, 69 dintre ei au fost reintegrați în familiile naturale sau extinse, iar peste 600 de copii din peste 200 de familii au fost sprijiniți direct și prin consiliere, prin programul de prevenire a separării copilului de familie. În plus, Fundația a acordat asistență tehnică personalului din sistem pentru a susține procesul de dezinstituționalizare.