Orfelinatul Floare de Colț – Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-59134aa71b631b2e9548ac6d

Orfelinatul Floare de Colț

”Floare de colț”, ultima instituție de tip vechi din județul Olt, a fost închisă

În 15 iulie 2016, a fost închis Centrul de Plasament ”Floare de colț” din orașul Balș, ultima instituție de protecția copilului de tip vechi din județul Olt, în cadrul unui parteneriat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt (DGASPC) și Hope and Homes for Children România. 

Parteneriatul pentru închiderea Centrului de Plasament ”Floare de colț” a început în anul 2013 odată cu deschiderea unei case de tip familial în orașul Slatina. Această casă de tip familial pentru copii cu nevoi speciale a fost construită de către Hope and Homes for Children cu ajutorul lui Natalie Pinkham, reporter special pentru Formula 1 din Marea Britanie. Pe când avea 20 de ani și era studentă, Natalie a făcut voluntariat într-o instituție de tip vechi din Slatina unde a cunoscut-o pe Mirela. A rămas marcată de condițiile din instituție, de sutele de copii privați de identitate și de afecțiune și, mai ales, de Mirela, copilul pe care avea să-l poarte în suflet mulți ani de atunci încolo.

În 2011, Natalie s-a întors la Slatina pentru a o revedea pe Mirela asupra căreia viața în instituție și-a pus profund amprenta: tânjea după iubire și interacțiune umană, nu învățase să vorbească sau să meargă corect, nu socializa, îi lipseau abilitățile de bază, precum îmbrăcatul și spălatul și era captivă în trupul și mintea unui copil mic. Natalie a simțit atunci că trebuie să facă mai mult, să lupte pentru a schimba realmente ceva. A luat legatura cu Hope and Homes for Children și, împreună, au hotărât să construiască o casă de tip familial în care Mirela și alți 11 copii să poată lăsa în urmă trauma instituționalizării. A strâns fonduri, a atras susținători de la cele mai înalte niveluri și s-a implicat în fiecare etapă a dezvoltării proiectului. În 2013, în preajma Crăciunului, noua casă a Mirelei și a alțor 11 copii a fost inaugurată, chiar în prezența lui Natalie. 

Patru dintre copiii care s-au mutat în casa de tip familial din Slatina proveneau din Centrul de Plasament ”Floare de colț”, instituție de tip vechi pentru copii și tineri cu nevoi speciale. Odată cu mutarea copiilor în casa de tip familial organizația a aflat că în strategia DGASPC era inclusă și închiderea instituției din Balș, iar pentru fiecare copil în parte trebuia găsită cea mai bună soluție. La momentul începerii parteneriatului dintre DGASPC Olt și Hope and Homes for Children, în instituția care avea o capacitate de 120 de locuri se aflau 41 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 5 și 26 de ani, cu nevoi special medii, severe și ușoare. 

Din cei 41 de copii, 8 tineri au fost ajutați să se integreze socio-profesional, 6 dintre aceștia beneficiind de sprijinul direct al Hope and Homes for Children (plata chiriei pentru o perioadă de trei luni, bonuri pentru alimente, consiliere privind identificarea și menținerea unui loc de muncă), 1 copil a revenit în familie, familia fiind ajutată de către Hope and Homes for Children cu un utilaj agricol pentru a obține venituri din agricultură, 10 copii și tineri au ajuns într-o casă de tip familial din Balș, 4 tineri au fost transferați în apartamentele de tip familial din Balș, 4 copiii la casa de tip familial ”Mugurel” din Slatina, unul la casa de tip familial din Caracal,  4 tineri au fost mutați la Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități (CIA) Caracal, 2 la CIA Șopârlița, 1 copil la CIA Corabia, 4 tineri la CIA Slatina și 2 la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Drăgănești. 

Pe lângă identificarea celor mai bune variante de transfer pentru copii și tineri, specialiștii Hope and Homes for Children au sprijinit efectuarea evaluărilor tuturor copiilor și a anchetelor sociale în cazul celor care au fost reintegrați în familie, au vizitat serviciile unde au fost transferați copiii și tinerii, au participat la ședințe individuale de management de caz cu echipa DGASPC referitor la situația copiilor și tinerilor, au lucrat cu asistentul social și psihologul de la ”Floare de Colț”, precum și cu membri ai personalului privind demersurile întreprinse. 

Odată cu închiderea centrului ”Floare de Colț”, județul Olt se alătură județelor Maramureș, Hunedoara și Alba și Sectorului 6 din Capitală în care nu mai funcționează instituții de tip vechi. 

În urma inaugurării casei de tip familial din Slatina în 2013, Gabriela Ghiroltean, psiholog, coordonator al proiectului de deschidere a casei de tip familial și de închidere a centrului ”Floare de colț”, îi adresa o scrisoare jurnalistei Nataliei Pinkham în care vorbea despre nevoia închiderii instituțiilor de tip vechi și despre empatia și perseverenţa acesteia, precum și despre curajul de a crede că viața unui copil se poate schimba în bine.

Rădița Piroșca, directorul general al DGASPC Olt, a declarat referitor la închiderea Centrtului de Plasament ”Floare de colț”: ”Din 15 iulie nu va mai exista acest centru. Pe acelaşi amplasament unde funcţionează în

prezent CP «Floare de colţ» vom construi un complex care va cuprinde trei structuri: un centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, un centru de zi pentru copii cu dizabilităţi, unde copiii care sunt în căsuţe sau la asistenţi familiali să primească educaţie specifică, dezvoltare personală, deprinderi de abilităţi şi de convieţuire şi un centru de consiliere”.