Soprana Irina Iordăchescu și compozitorii Dan Dediu și Cătălin Crețu participă la Hope Concert
Soprana Irina Iordăchescu este din nou alături de Fundația Hope and Homes for Children România și va cânta în cadrul celui mai frumos eveniment cultural și caritabil al primăverii: Hope Concert. Pe 10 aprilie, ea va urca pe scena Ateneului Român și va susține un mini recital în beneficiul copiilor vulnerabili sprijiniți de HHC România. Compozitorii Dan Dediu și Cătălin Crețu semnează orchestrația pieselor incluse în program.
Irina Iordăchescu face parte dintr-o familie de artiști, tatăl său fiind regretatul bariton Dan Iordăchescu. Palmaresul sopranei cuprinde premii importante la concursuri naționale și internaționale precum “Ionel Perlea” și “Mihail Jora” (România), ”G. B. Viotti” (Italia), ”Maria Callas” (Grecia), ”Sylvia Geszty” (Spania), ”Vicenzo Bellini” (Italia). În străinătate a deținut roluri principale în producții de operă și concerte cu orchestră pe scene importante ca Teatro alla Scala din Milano, Glyndebourne Opera Festival din Anglia, Sankt Margarethen Opernfestspiele din Austria, Isaac Stern Concert Hall – Carnegie Hall (New York). Irina Iordăchescu este Prim Solistă a Operei Naționale București și colaborator al Filarmonicilor de Stat din România.
În stagiunea 2015-2016, Irina Iordăchescu debutează în rolul principal din “Madama Butterfly” de G. Puccini, într-un turneu de spectacole în Belgia sub conducerea muzicală a Maestrului Borislav Ivanov. În ianuarie 2016 este invitată pentru a doua oară la Tokyo, unde susține o gală de operă la Kioi Concert Hall alături de tenorul Mario Vasiliu și un cvintet de coarde format din instrumentiști ai Filarmonicii din Tokyo, primul concert având loc în ianuarie 2015, sub patronajul Steinway & Sons din Tokyo. Revine în țară pentru două spectacole cu “L’elisir d’amore” de G. Donizetti în luna februarie a anului 2016 pe scena Operei Naționale București și un spectacol cu La Traviata, iar pe 1 martie participă la Festivalul Internațional de Muzică “Infinity” de la Sarajevo alături de chitaristul Bogdan Mihăilescu. Tot în martie 2016 cântă în Simfonia a II-a de G. Mahler, alături de Filarmonica “George Enescu” dirijată de Maestrul Camil Marinescu.
“Provin dintr-o familie în care muzica a fost prezentã permanent. Pentru mine muzica este iubire, este amintirea copilãriei și a oamenilor dragi. Sunt fericitã sã pot oferi oamenilor bucurie prin muzicã. Copilãriile nefericite schilodesc suflete și cred cã este esențial sã protejãm exact aceastã parte a dezvoltãrii caracterelor umane. Să protejăm perioada în care putem acumula amintiri și experiențe extraordinare, încărcate de lecții de viață, afecțiune, principiile morale drept stâlpi ai unor destine fericite, stâlpi pe care se va sprijini toată construcția unei vieți trăite cu folos. Copiii sunt reflexia părinților lor și a societății în mijlocul căreia cresc și se dezvoltă”, spune Irina Iordăchescu.
Alături de Hope and Homes for Children România se află și în acest an compozitorul, muzicologul și pianistul Dan Dediu, cel care a fost pentru 8 ani rector al Universității Naționale de Muzică București (UNMB). El a reorchestrat, într-o manieră inedită, adaptată pentru orchestra de violoncele, o parte din piesele muzicale din programul Hope Concert. În acest laborios proces de rearanjare sonoră a lucrărilor muzicale din program s-a alăturat și Cătălin Crețu, discipol al lui Dan Dediu, astăzi unul dintre cei mai cunoscuți compozitori ai tinerei generații.
Dan Dediu a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Diverse burse de creaţie sau cercetare (Herder şi A. Berg – Viena, Ircam – Paris, New Europe College – Bucureşti, Colegiul de Știinţe – Berlin, Villa Concordia – Bamberg) au avut un rol hotărâtor în evoluţia sa componistică. Dan Dediu semnează peste 130 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 4 simfonii şi alte piese pentru orchestră, 5 concerte (saxofon, violă, vioară, pian), 4 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, trei opere. De-a lungul timpului a obținut premii naţionale şi internaţionale de compoziţie şi interpretare, iar lucrările sale au apărut pe CD-uri în România, Germania, Australia și Olanda. Dan Dediu a condus catedra de compoziţie din cadrul UNMB şi este directorul artistic al ansamblului Profil.
“Muzica este alături de noi în orice clipă, ea este mereu ecou al gândurilor și faptelor noastre. Muzica ne ajută să încălzim inimile și să vorbim cu toții în limbajul compasiunii și generozității. Mă bucur că pot contribui și eu la munca extraordinară pe care o face Hope and Homes for Children România și pot aduce astfel speranță și bucurie în sufletele copiilor care au atât de mare nevoie de ea.”, spune Dan Dediu.
Cu o dublă formație, de inginer în domeniul electromecanic și de compozitor, Cătălin Crețu este pasionat de cercetarea și scrierea muzicii electronice. El a urmat secțiile Pedagogie muzicală și Compoziție din cadrul UNMB, ultima absolvită sub îndrumarea profesorilor Adrian Iorgulescu și Dan Dediu. Cătălin Crețu a aprofundat studiul artei sunetelor în cadrul unui master în Compoziție multimedia absolvit la Hochschule fur Musik und Theater Hamburg și mai apoi al unui doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București. Membru fondator al revistei culturale ”Opus”, Cătălin Crețu este și cadru didactic asociat la UNMB și coordonator al Centrului de Muzică electroacustică și Multimedia. Creația sa cuprinde lucrări în diferite genuri, de la muzica de camera și opusuri simfonice la muzica electronică, muzică asistată de calculator și lucrări multimedia.
Alături de această suită de artiști, vor urca pe scena Hope Concert: Alexandru Tomescu, Andrei Licareț, maestrul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo, Dan Bittman, Paula Seling, Feli și Marius Manole.