Expoziția „Curcubeul” - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-59134b7529687fc137807bb8

Expoziția „Curcubeul”

”Curcubeul – legătura dintre copil și culoare” – expoziția tinerilor talentați din sistemul de protecție din Baia Mare

În perioada 5-7 august, Atelierul de creație al tinerilor din sistemul de protecție din Baia Mare (județul Maramureș), susținut de Hope and Homes for Children, a organizat expoziţia de pictură ”Curcubeul – legătura dintre copil şi culoare” la  Biserica romano-catolică ”Sfânta Treime” din Baia Mare. Expoziția reprezintă o premieră pentru comunitatea artistică băimăreană, iar scopul a fost ca acești tineri talentați să fie prezentați atât publicului larg, cât și celui specializat. Vernisajul expoziției a avut loc în 5 august, în prezența iubitorilor de artă, culoare și frumos, bucurându-se și de susținerea Uniunii Artiștilor Plastici.

Expoziția a cuprins 34 de lucrări realizate de Andrada Seletschi (18 ani), Doru Bogar (18 ani), Dana Cordoș (19 ani), Marian Reti (20 ani), elevi de la liceele din oraș și studenți din Cluj-Napoca. Toți sunt tineri artiști cu potenţial care își caută și își găsesc astfel modul propriu de exprimare prin pictură, dar în același timp și o cale de dialog între ei și publicul larg. Un dialog nonverbal, un dialog al elementelor de limbaj plastic coerent și bine armonizat. 

Inițiatoarea acestui proiect este Terezia Silaghi, educator în cadrul Hope and Homes for Children și unul din principalii susținători ai acestor tineri, încurajându-i şi sprijinindu-i pe fiecare în parte. Printre tematicile lucărilor s-au numărat: pictural şi decorativ, nuanțe și tonuri, contraste, grafică, efecte vizuale, colaj, folclor, iar procedeele artistice și tehnice creion, ulei, acrilic, marker, liner.

Prin organizarea acestei expoziții am vrut să arătăm tuturor talentul nativ al acestor tineri minunați. Curcubeul, ideea de la care am pornit pentru această expoziție, aduce speranță pentru viitor. Este, așa cum am spus, o legătură între copil și culoare. Iar acești tineri artiști speră ca, prin îmbinarea culorilor, prin picturile realizate cu multă dăruire, să fie cunoscuți în acest domeniu. Este foarte importantă încurajarea lor permanentă, iar expozițiile contribuie la aprecierea reală față de potențialul lor”, a declarat Terezia Silaghi. 

Hope and Homes for Children susține copiii talentați la pictură din sistemul de protecție din Maramures, iar expoziția ”Curcubeul – legătura dintre copil și culoare” este încă o dovadă în acest sens. Dragostea pentru frumos și culoare există în toți copiii în mod egal și e timpul ca oamenii să renunțe la prejudecățile pe care le au față de copiii care nu au avut șansa să crească în familia naturală. Șansa lor suntem noi toți. Viitorul lor ia naștere acum, iar încrederea pe care o au în ceea ce pot să facă crește prin prețuirea pe care încercăm să le-o oferim la fiecare mișcare a pensulei pe pânza propriei vieți„, a declarat Anamaria Vid-Pop, psiholog, manager al Departamentului Asigurarea Calităţii în cadrul Hope and Homes for Children.