Sărăcia extremă, condițiile grele de trai și riscul de abandon școlar pot să despartă în orice clipă copiii vulnerabili de părinții lor.

Până de curând, Alexandra (clasa a X-a) și Beatrice (clasa a VII-a) locuiau, alături de 4 frați preșcolari și de părinții lor, într-o căsuță cu o singură cameră, fără acces la apă curentă sau electricitate. Surorile își făceau temele pe unul dintre cele două paturi din cameră, printre plânsetele și joaca fraților mai mici.

Printr-un plan de intervenție complex, menit să țină copiii acasă și departe de orfelinat, Hope and Homes for Children a ajutat familia să ridice o căsuță nouă, mai mare și mai sigură.

Cu sprijinul PEPCO România, una dintre camere a fost special amenajată și dotată pentru ca cele două surori să aibă propriul spațiu de odihnă și de învățare. Pentru ca ele să nu abandoneze școala. Camera a fost zugrăvită, a fost achiziționat și montat parchet, iar camera a fost mobilată și utilată complet (un pat, dulap pentru haine, un corp cu rafturi pentru cărți, două birouri, scaune de birou, veioze, perdea, lenjerii pentru pat, televizor). Feteleu au primit îmbrăcăminte și încălțăminte pentru iarnă, rechizitele necesare și o tabletă, pentru școala on-line. Pe parcursul intervenției, familia a beneficiat de tichete de masă pentru toți copiii, produse de igienă corporală și pentru igienizarea locuinței.

Casa nu este încă gata, dar fetele au deja un loc al lor, nou-nouț și potrivit pentru învățare, datorită PEPCO România. Ele sunt în siguranță acum, riscul de a fi separate de părinți nu mai există în acest moment, însă vulnerabilitatea este încă acolo, copiii sunt în continuare în risc de marginalizare. Pentru copii precum Alexandra și Beatrice continuăm să intervenim împreună, pentru că doar educația poate schimba destinul copiilor născuți în sărăcie.

PEPCO România continuă să susțină și în 2021, pentru al treilea an consecutiv, programul de Prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children, prin intervenții de prevenire a abandonului școlar și sprijinirea incluziunii sociale a copiilor dezavantajați. În total, începând cu 2019 și până la finalul acestui an, peste 400 de copii în situație de risc de abandon școlar timpuriu vor fi susținuți să își continue studiile.