Dușuri pentru comunitatea de pe Pirită - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-5a65b615f9619a267943e3ac

Dușuri pentru comunitatea de pe Pirită

Pirită este un mic cartier improvizat la marginea orașului Baia Mare, în apropierea stației de epurare, ale cărui cocioabe au fost ridicate pe locul fostului șantier de prelucrare a depozitelor de steril. Aici locuiesc, în condiții insalubre, fără electricitate și apă curentă, peste 50 de familii, cu aproximativ 100 de copii. De nevoile elementare ale comunității, cum ar fi accesul copiilor la educație și asigurarea unor condiții cât mai decente de trai, s-a preocupat în ultima vreme Claudia Costea, iar una dintre inițiativele ei a fost achiziționarea unui container sanitar modular cu cabine de duș, care să poată fi folosit de întreaga comunitate. Acest lucru a devenit posibil datorită sprijinului financiar acordat de Hope and Homes for Children.

Containerul modular a fost cumpărat de Fundație și dat spre administrare Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Baia mare, care se va ocupa de tot ce înseamnă întreținere, aprovizionarea cu consumabile și programul de funcționare al acestuia. SPAS a făcut toate demersurile privind amplasarea și racordarea la rețelele de apă, canalizare și electricitate, iar în 17 ianuarie, acesta a fost pus în funcțiune.    

Ne bucurăm foarte mult. Ne place apa caldă și e foarte aproape de noi. E mult mai bine decât la lighean, cu apă rece”, a spus una dintre fetițele care locuiesc pe Pirită. 

E nevoie de foarte puțin pentru ca igiena corporală să fie respectată – un duș în condiții normale, cu apă curentă și săpun, dar sunt încă mulți cetățeni români care nu au acces la aceste lucruri. Însă acum, pentru familiile și copiii care trăiesc în zona Pirită, măcar dușul nu mai reprezintă un lux pe care să nu și-l poată permite.