Case și speranțe pentru copii: City Insurance a sprijinit 194 de copii să rămână alături de familiile lor prin parteneriatul cu Hope and Homes for Children - Hope and Homes for Children Skip to content
attachment-5cff64d06bf6b300018b87d3

Case și speranțe pentru copii: City Insurance a sprijinit 194 de copii să rămână alături de familiile lor prin parteneriatul cu Hope and Homes for Children

Începând cu luna iulie 2018, compania City Insurance a direcționat către Fundația Hope and Homes for Children 1 leu din fiecare poliță RCA emisă. Fondurile donate de City Insurance au fost direcționate către programele desfășurate de Hope and Homes for Children în scopul de a îmbunătăți viața copiilor și tinerilor vulnerabili din România, atât cei aflați în sistemul de protecție, cât și cei din familii în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Prin programul de prevenire a separării copilului de familie, 194 de copii au fost sprijiniți pentru a rămâne alături de familiile lor în perioada iulie 2018-mai 2019.

Programul de prevenire a separării copilului de familie funcționează în strânsă legătură cu dezinstituționalizarea (închiderea centrelor de plasament) pentru a împiedica separarea copilului de familie și, prin urmare, instituționalizarea acestuia și vizează însăși cauza instituționalizării, încercând să elimine riscurile de separare a copiilor de familiile lor naturale sau extinse. Odată ce o familie este inclusă în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children, nevoile şi riscurile familiei sunt evaluate, apoi este stabilit planul de intervenţie şi sprijin și sunt alocate resurse diversificate de sprijin, inclusiv sprijin material. În plus, familia primește informații și este consiliată pentru orientarea școlară corespunzătoare a copilului, găsirea unui loc de muncă, îmbunătățirea abilităților părintești, gestionarea resurselor financiare și material, accesarea serviciilor sociale și medicale etc. Hope and Homes for Children cheltuie, în medie, 873 de euro / an pentru a sprijini un copil aflat într-o situație de risc de separare de familie, în timp ce statul român cheltuie 640 euro / lună cu un copil care ajunge în orfelinat.

Copilul și familia se află în centrul preocupărilor programului de prevenire. Fiecare intervenție are în vedere acordarea de sprijin sustenabil, care să aibă un impact pe termen mediu și lung, nu doar rezultate imediate. Însă, acest program are componente dezvoltate și pentru comunitate (de la nivelul vecinilor familiei la nivelul autorităților locale și Direcțiilor pentru Asistență Socială și Protecția Copilului) și, în acest fel, Hope and Homes for Children se asigură că toată lumea înțelege importanța activităților de prevenire și că fiecare dintre factorii implicați își oferă sprijinul pentru implementarea cu succes a programului la toate palierele unde au fost identificate nevoi.

Datorită parteneriatului cu City Insurance, în calitate de susținător principal al Hope and Homes for Children, 194 de copii din județele Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Iași, Olt, Neamț, Sibiu, Maramureș, Suceava și din București, Sectoarele 3 și 4 au primit sprijin pentru a rămâne alături de familiile lor. Sprijinul a constat în alimente de bază și produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, medicamnete, dotări pentru locuințe (mobilier, sobe, covoare, draperii, parchet, aparate electrocasnice, obiecte sanitare etc.), plata chiriei și a cheltuielilor de întreținere pentru locuințe, materiale de construcție pentru renovarea sau construirea caselor, consiliere.

Pe lângă susținerea acordată programului de prevenire a separării copilului de familie, prin fondurile direcționate de City Insurance către Hope and Homes for Children în perioada iulie 2018-iunie 2019, 50 de tineri care au părăsit sistemul de protecție a copilului au primit sprijin pentru a se integra cu succes în societate, 33 de copiii din instituțiile de tip vechi pe care Fundația le închide au fost reintegrați în familiile naturale sau extinse și 146 de membri de personal și specialiști din cadrul serviciilor de asistență socială din județele Iași, Neamț, Sibiu și București, Sector 4 au participat la cursuri de formare profesională. De asemenea, până la finalul anului 2020, va fi finanțată parțial construcția a două case de tip familial pentru 24 de copii în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament nr. 2 din Oradea (județul Bihor).