În Baia Mare, a fost demarată construcţia Centrului de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie

Hope and Homes for Children România (HHC), cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Municipiul Baia Mare, a demarat oficial, pe 17 noiembrie, lucrările de construcţie pentru proiectul pilot Centru Tranzit, Asistenţă, şi Consiliere pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului. Locul viitorului centru este situat în Baia Mare, pe strada Cuza Vodă nr. 8.

Centrul de tranzit, asistenţă şi consilere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului din municipiul Baia Mare are o capacitate de 19 locuri şi are scopul de a rezolva, pe termen scurt şi mediu (6-24 luni), problema critică a locuirii pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie din judeţul Maramureş. Centrul e conceput ca parte a sistemului de îngrijire, asigurând un flux rezonabil de ieşiri din sistemul de protecţie de stat și reducând astfel numărul de copii din sistem de la nivelul județului.

În deschiderea evenimentului, Otto Sestak, directorul național al HHC România, a declarat: “Cea mai grea problemă cu care se confruntă tinerii la părăsirea sistemului de protecţie este că nu au o locuinţă şi nici resursele finaciare să obţină una. Fără stabilitatea unui cămin din cadrul căruia să-şi poată proiecta şi construi o viaţă independentă, puţini dintre ei au o şansă reală la integrarea în societate, fiind aproape condamnaţi la marginalizare şi excluziune socială pentru tot restul vieţii. Aceşti tineri au nevoie de un cadru de tranziţie către viaţa independentă, în care să li se poată oferi servicii şi intervenţii integrate, locuire, informare şi consiliere, asistare, mediere, monitorizare.”

La rândul său, Bogdan Gavra, director general al Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare, a spus: “Mă bucur că am ajuns în momentul materializării acestui proiect. Până acum, în Baia Mare nu au existat astfel de servicii şi este, practic, o îmbogăţire a serviciilor  pe care SPAS le are la nivel de municipiu, ceea ce va putea oferi, pentru o perioadă limitată de timp, sprijin pentru aceşti tineri. Aşadar, sperăm să finalizăm cât mai repede această cosntrucţie. Mulţumesc şi spor la treabă!”

Codruţ Suciu, manager al magazinului Kaufland Baia Mare, a declarat: “Pentru Kaufland România, a fi o companie responsabilă implică asumarea unui rol activ de partener social în comunitățile în care activează. Mă bucur mult ca suntem parteneri în cadrul unui asemenea proiect care va putea contribui la reducerea riscului de excludere socială a acestor tineri. Suntem conștienți de faptul că nu există prea multe alternative pentru ei. Prin urmare, avem încrederea că Centrul va veni în sprijinul tinerilor ce părăsesc sistemul de protecție. Ne dorim ca proiectul demarat să fie un start bun şi să nu fie singurul la nivelul țării.”

La eveniment au participat partenerii din proiect, respectiv reprezentanţi ai HHC România, SPAS Baia Mare,  Kaufland România, precum şi tineri care vor fi beneficiarii direcţi ai acestui centru.